Het gaat goed met de PVV. In alle polls stijgt de partij. Bij koffiedikkijker Maurice de Hond is ze zelfs virtueel de grootste. Virtueel de grootste betekent virtueel de premier leveren, denkt haar trouwe aanhang. Geert Wilders maakt dus volgens deze PVV-stemmer een reële kans op het premierschap. Is dat ook zo?

Nergens in de grond- of kieswet staat dat de grootste fractie de minister-president moet leveren. De afgelopen ruim halve eeuw is het drie keer voorgekomen dat de partij met de meeste Kamerzetels in de oppositie belandde. Dat was de PvdA, in 1971, 1977 en 1982. Telkens trad een kabinet aan waar zij geen deel van uitmaakte. Eerst Biesheuvel, daarna Van Agt I en toen Lubbers I.

Zoiets kan weer gebeuren. Ik bedoel niet dat de PvdA opnieuw de grootste partij zal worden, want die kans lijkt me uiterst miniem. Maar wel dat de nummer 1 in de oppositiebankjes moet plaatsnemen. Dat kan zelfs het geval zijn als ze 30 of meer zetels haalt, in plaats van de nu  gepeilde 21.

Het echte probleem van de poll van De Hond en die andere pogingen om de toekomst te voorspellen lijkt mij dat het straks vrijwel onmogelijk wordt een logische coalitie op de been te brengen. Als we ons even baseren op De Hond: een meerderheidsregering van ‘kartelpartijen’ is uitgesloten. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zouden samen maar 65 zetels halen. En dan heb je het al over een zespartijencoalitie, iets wat in Nederland nog nooit eerder is voorgekomen.

Rechts met extreemrechts dan? Ook dat zit er niet in. VVD, CDA, PVV, JA21, BBB, FvD en BVNL brengen het niet verder dan 59 Kamerzetels. En daarbij moet je nog afzien van de harde toezegging van VVD en CDA dat ze nooit met PVV of FvD zouden gaan regeren. Overigens is hierbij zelfs sprake van een zevenpartijencoalitie. Zeven partijen waarvan een deel elkaar haat als de pest.

Kortom: de volgende regering is alleen nog mogelijk als je clubjes als Volt, SP en Partij voor de Dieren erbij betrekt. Zou ze lang zitten, denkt u?

Natuurlijk, het is maar een peiling, en de volgende Kamerverkiezingen zijn – althans officieel – nog ver weg. Niettemin vormt de politieke versplintering zo langzaamaan een serieus probleem. Nederland dreigt onregeerbaar te worden. Iedereen ziet het, maar niemand grijpt in.

Zullen we het dan toch maar eens over een kiesdrempel gaan hebben? Of heeft iemand een beter idee?