Volgens een gangbare definitie van terreur bestaat het uit activiteiten en daden met als oogmerk o.m. de ontwrichting van de samenleving. Wat denkt u: zouden wappies aan deze definitie voldoen? Ze ontwrichten de gezondheidszorg, het sociale leven van hun medeburgers en zijn niet vatbaar voor rede. Ze hebben lak aan de democratische besluitvorming en de bevindingen van de wetenschap. Bij artsen gooien ze de ruiten in en in de sociale media molesteren ze hun tegenstanders. En dan eisen ze ook nog ‘begrip’ en ‘solidariteit’ van de medeburger die wel zijn prik heeft gehaald.

Nu de besmettingscijfers naar recordhoogte schieten is de vraag op zijn minst gerechtvaardigd hoelang ‘we’, de samenleving, deze gijzeling door een kleine minderheid nog accepteren. Voor de patiënt die al maanden wacht op zijn  hartoperatie, nieuwe heup of kankerbehandeling is het antwoord duidelijk. Een wappie houdt zijn of haar ziekenhuisbed (kosten rond de 500 euro per dag) of ic-bed (2500 euro per dag) bezet. Hij verziekt letterlijk haar of zijn leven. De wappie pleegt daarmee ook een aanslag op het verplegend personeel dat sinds de uitbraak van de pandemie op zijn tandvlees loopt. Dat zij er nog niet en masse de brui aan hebben gegeven, is een mirakel.

We zullen de vraag toespitsen: waarom tolereren het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer nog altijd de sabotage van de wappies? Sinds eind vorige week is het oude corona-repertoire op veel plaatsen (weer) van kracht. Mondkapjes, anderhalve meter, thuiswerken, vaker handen wassen, etc. Er kwam nog een halfbakken maatregel voorbij die praktisch de hele amateursport had lamgelegd, maar dat sneuvelde godzijdank in de Kamer. Het was, excusez moi, crisismanagement van lik me vestje. Toegegeven,  Den Haag is gauw overvraagd. Maar deze keer was het bijzonder mager.

In Oostenrijk (65 procent gevaccineerd) hebben ze inmiddels de buik vol van het wappie-isme. Wie deel wil deelnemen aan het maatschappelijk leven, naar café, restaurant of het theater wil, moet gevaccineerd of genezen zijn. Met een negatieve test alleen kom je nergens meer binnen. En als de bezettingsgraad op de ic teveel oploopt, treedt voor de wappies een eigen lockdown in werking. Dit is het 2 G-regime (gevaccineerd en/of genezen). De afgelopen dagen liep het, – surprise, surprise -, storm bij de vaccinatiecentra.

Ook In Duitsland klinkt de roep om 2 G steeds luider. Om de bekende historische reden is een regering daar erg huiverig om in te grijpen in de privésfeer van de burger.  Over elk ook maar enigszins omstreden kwestie woedt meteen een brede maatschappelijke discussie. Ook over de coronamaatregelen wordt dus gedebatteerd tot aan de uitputtingsgrens. Maar in de deelstaat Saksen (57 procent gevaccineerd) gaat de daad nu bij het woord. 2 G moet verdere overbelasting van de zorg voorkomen. In de hoofdstad Dresden willen ze niet langer wachten op Berlijn. En omdat de gezondheidszorg goeddeels een zaak is van de deelstaten zal een groot aantal vermoedelijk snel het Saksische spoor volgen.

Als de Duitsers en Oostenrijkers de knoop kunnen doorhakken, moet dat bij ons in de polder toch ook lukken? De situatie hier verschilt niet wezenlijk van de toestand daar. Kortom, Mark Rutte en Hugo de Jonge, waar wachten jullie nog op? Voor 2 G moet toch een meerderheid in de Kamer haalbaar zijn? Zo onredelijk zijn ze toch niet allemaal?

Het antwoord dat je steevast hoort, is dat we ‘geen verdere tweedeling in de samenleving’ willen. De ‘polarisatie moet niet verder aangejaagd worden’.  ‘De spanning in de samenleving is toch al erg opgelopen’. Dat is een mantra die te pas en te onpas wordt herhaald. Alsof het daardoor aan overtuigingskracht zou winnen. De realiteit is anders: capitulatie voor de wappies.

Als wappies om principiële redenen niet gevaccineerd willen worden, moeten ze daar een prijs voor betalen. Principes waarvoor je geen offers hoeft te brengen, zijn het benoemen niet waard. Wanneer je als wappie voor je overtuiging staat, moet je accepteren dat je maatschappelijk niet meer mee kan doen. Niet naar de kroeg, het restaurant, pretpark of bioscoop mag. Dat de werkgever je helaas niet in dienst kan houden. Als je daartoe bereid bent, mag je je met recht principieel noemen. Ik zal er geen vergif op in nemen, maar wedden dat de prikcentra het net als in Oostenrijk erg druk zullen krijgen?

Er speelt bovendien nog een ander principe, dit keer voor de burgers aan de andere kant van de vaccinatielinie. Dat is zo vanzelfsprekend dat je het eigenlijk niet zou hoeven te noemen. Niettemin, voor de wappies nogmaals bij deze: jouw vrijheid houdt op waar mijn vrijheid begint. Als jouw gedrag mijn gezondheid, welzijn, of sociale leven schaadt, zodat ik niet mijn normale leven kan leiden, maak je je schuldig aan vrijheidsberoving. Dat is misschien zwaar aangezet en er zal juridisch vast het een en ander op af te dingen zijn, maar het voelt wel zo. Je vergalt iemands leven niet. Dat is het minste wat je van een ander mag verwachten.

Vrijdag kondigen Rutte en De Jonge hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen aan. Als het ze echt menens is, zit er niets anders op: 2 G  ook bij ons in de polder. De wappie-terreur heeft al veel te lang geduurd.