De Tweede Kamer gaat straks debatteren over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van twee weken geleden. Eigenlijk zou dat gisteren al gebeuren maar premier Mark Rutte was ziek. Waarschijnlijk had hij iets verkeerds gegeten, althans naar eigen zeggen. Normaal gesproken is hij nooit ziek. Het schijnt zelfs de eerste keer te zijn dat hij wegens gezondheidsproblemen ontbreekt, melden allerlei media.
Ik heb er lang over zitten nadenken of Rutte voordeel zou kunnen hebben bij een dag uitstel, maar ik kan niks verzinnen. Hij heeft nu natuurlijk langer kunnen nadenken over de smoesjes die hij aan het parlement zal verkopen, maar mij lijkt dat onze minister-president daarvoor geen extra bedenktijd nodig heeft. Rutte weet altijd precies hoe je in lange welluidende zinnen helemaal niets moet zeggen. Mij dunkt dat hij daarvoor geen respijt hoeft te hebben, nog geen seconde.
D66-leider (en minister van Financiën) Sigrid Kaag is trouwens ook niet echt gezond. Tijdens een debat in de Eerste Kamer zat ze gisteren vervaarlijk te hoesten. Senator Henk Otten van de Fractie-Otten (voorheen Forum voor Democratie, maar dat is lang geleden) wenste haar beterschap, al dan niet van harte. Toch zal Kaag vandaag ook in de Tweede Kamer acte de présence moeten geven, want zij hoort net als VVD-leider Rutte en haar collega’s Wopke Hoekstra (CDA) en Mirjam Bikker (GristenUnie) bij de verliezers. En hun wil de oppositie het eens flink inpeperen.
Dat geldt vooral voor Caroline van der Plas (BBB), de grote winnares van de verkiezingen. Zij gedraagt zich sinds 15 maart als de koningin van het bal, die voor iedereen een nare opmerking paraat heeft.
Wat kan het debat van vandaag opleveren? Niets bijzonders naar mijn inschatting. Het kabinet zal in elk geval niet aftreden. Wel dient naar verwachting Geert Wilders (ook een verliezer bij de provinciale verkiezingen overigens) een motie van wantrouwen in. Maar die zal evenmin als haar talrijke voorgangers worden aangenomen. Zelfs als de hele oppositie voor stemt – zou me niet heel erg verbazen – zal dat niet gebeuren, want de coalitie heeft altijd nog een kleine meerderheid.
En die regeringspartijen zijn volop van plan elkaar vast te houden. Ze maken wel de hele tijd ruzie – vooral CDA en D66 doen dat – maar ze zullen elkaar niet laten stikken. Ze weten immers dat bij verkiezingen een zo goed als zekere nederlaag wacht.
Afgelopen vrijdag besloten de vier tot een ingewikkelde, bijna niet uit te leggen tijdrekoperatie. De boel wordt versneld, maar de komende maanden gebeurt er niks, daar komt het op neer. De oppositie kan wel heel hard brullen (en dat zal ze ongetwijfeld ook doen), maar dat verandert niets. Het kabinet blijft zitten waar het zit. Veel Binnenhofwatchers zeggen dat niet te begrijpen, maar zo onbegrijpelijk is het niet.
Geef een reactie