Mark Rutte wil als hij stopt met zijn premierschap het liefst het onderwijs in, zei hij zondag in een interview met de Haagse stadsomroep Den Haag FM. Hij geeft nu al een paar uurtjes per week les op een Haagse scholengemeenschap en dat vindt hij ‘superleuk’. Straks wil hij daarom fulltime voor de klas gaan staan.

Niet dat Rutte van plan is ogenblikkelijk met zijn functie op te houden, bezweert hij. Hij wil die zelfs nog wel ‘dertig jaar’ uitoefenen, want premier zijn is volgens hem het ‘allerleukste’. Maar liever dan een hoge baan in Brussel te aanvaarden, wordt hij leraar.

Hoe serieus zijn die opmerkingen? Dat van die ‘dertig jaar’ zou ik in elk geval met een korreltje zou nemen. Rutte is 55. Over drie decennia zou hij 85 zijn. Een beetje laat voor een overstap, in welke richting dan ook. Maar verder lijken zijn onderwijsaspiraties oprecht bedoeld.

Kennelijk is Rutte zich zelfs al aan het voorbereiden op een toekomstig leraarschap. Want hij heeft dan weliswaar geschiedenis gestudeerd, een onderwijsbevoegdheid bezit hij niet. Als voltijds leraar moet je die natuurlijk wel hebben. De premier weet precies welke vervolgopleiding hij dan zou moeten volgen. ‘Ik heb het al helemaal uitgezocht.’ Zoiets zeg je volgens mij niet als je van plan bent nog vele jaren op je post te blijven.

Menigeen zal de uitlatingen van Rutte met welgevallen tot zich hebben genomen. Buiten de VVD, waar ze al geruime tijd hun bekomst hebben van deze altijd zo vrolijk lachende draaikont, maar ook binnen de eigen partij. Daar heerst steeds meer onvrede over de huidige leider. Die zit veel te lang op zijn post, omgeven door een kliek van trouwe dienaren, die hem voortdurend naar de mond praat. De liberalen beginnen er last van te krijgen. In sommige polls zijn ze inmiddels niet meer de grootste partij. Het zou goed zijn als Rutte ermee ophield om plaats te maken voor… Ja, voor wie?

Misschien is Rutte door zijn enorme successen van de voorbije twaalf jaar ietwat afgestompt, maar de onvrede in eigen kring kan hem niet volledig zijn ontgaan. Is het dan toeval dat hij juist op dit moment begint over zijn leven na de premierperiode?

Een maandje terug liet Edith Schippers, door menigeen  afgeschreven als potentiële kroonprinses, weten dat ze toch weer terugkeert in politiek Den Haag. Vooralsnog niet als kandidaat-partijleider, maar als ‘lijsttrekker’ voor de Eerste Kamer. Ambities om in Ruttes voetsporen te treden heeft ze niet, zo liet ze bij de bekendmaking van haar comeback optekenen. Al sloot ze ook weer niet uit dat het daar uiteindelijk op zal uitdraaien.

Een complotdenker ziet nu het volgende scenario voor zich. Rutte merkt dat hij steeds minder populair wordt bij zijn electoraat. Nog veel langer premier blijven zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Helaas is er geen duidelijke opvolger beschikbaar. Rutte vraagt daarom aan Schippers terug te keren op het politieke podium. Nog wel in een bijrol, maar wie weet. Schippers zegt – mogelijkerwijs na lang aandringen – toe. Kort daarop begint Rutte tegen de media over zijn leven na de politiek. Besluiten zijn niet genomen, maar het leraarschap lijkt hem ideaal.

Ik ben geen complotdenker, maar niet alles is verklaarbaar door te wijzen op een samenloop van omstandigheden.