Mocht de fusie van PvdA en GroenLinks nog doorgaan (eerst zien, dan geloven) dan moet er natuurlijk ook een nieuwe naam komen. Doorgaan als PvdA/GroenLinks of andersom lijkt me niks. Al was het maar omdat er dan eeuwig geruzie zal ontstaan over de vraag welke aanduiding als eerste moet komen, PvdA of GroenLinks. Nog los daarvan: PvdA/GroenLinks of omgekeerd bekt niet.

Partijnamen die verwijzen naar de twee fusiepartners zullen aan een vergelijkbaar euvel lijden. RoodGroen of GroenRood? Niet doen.

Het is wel denkbaar dat de twee partijen teruggrijpen naar de benaming die rond 1970 werd bedacht. Toen zouden ze ook samengaan. Dat wil zeggen: GroenLinks bestond nog niet, maar wel voorloper PPR. Dat (destijds en later) kleine partijtje zou zijn krachten bundelen met de in die dagen zeer grote PvdA, en D66 zou ook nog meedoen. Allemaal niks van terechtgekomen, maar de gezamenlijke partij zou Progressieve Volkspartij (PVP) gaan heten. Die naam zou ook nu weer gebruikt kunnen worden.

Zou ik niets voor voelen. Progressieve Volkspartij heeft weliswaar geen link met een van beide voorgangers, maar het klinkt wel een beetje belegen en fantasieloos. Bovendien doet de afkorting PVP te veel denken aan PVV. Lijkt me al evenmin wenselijk.

Een andere mogelijkheid is de benaming waarmee PvdA en GroenLinks, soms aangevuld met D66, op gemeentelijk vlak hier en daar samenwerken. Die luidt Progressief Akkoord, ofwel PAK. Ook deze lettercombinatie dateert van begin jaren zeventig, de tijd van schaduwkabinetten en andere vergane glorie. Hoewel ik PAK zou verkiezen boven PVP heeft ook deze naam  iets van lang geleden. Het is beter met iets heel nieuws te komen. Iets wat niet alleen fris klinkt, maar ook het vermoeden geeft van gevoel voor humor, van zelfspot. Want deze eigenschappen zijn in linkse kring tamelijk afwezig (in rechtse meestal ook trouwens).

Zo kom ik bij ‘linkse wolk’, de metafoor waarmee VVD-leider (en premier) Mark Rutte een verzameling van progressieve splinters belachelijk probeerde te maken. ‘Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel’, zei hij vorig jaar tijdens de kabinetsformatie. Rutte wilde nog wel met D66 regeren, zoals hij uiteindelijk ook gedaan heeft, maar PvdA en GroenLinks er nog bij nemen ging hem te ver. Misschien moet hij dat na de volgende verkiezingen alsnog, want de versplintering van het ‘partijkartel’ gaat onverdroten verder. Maar ook als dat niet gebeurt, lijkt Linkse Wolk mij een prima aanduiding. Al heb ik het sterke vermoeden dat deze naam niet op het kandidatenlijstje van beide partijen voorkomt.