De Koning heeft een zwaar hoofd in de kansen van het rechtse kabinet. Ook wond hij zich op over de rellen in Amsterdam en vraagt hij demissionair premier Rutte advies over de verdere studie van Kroonprinses Amalia. Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize bent u ook nu weer op de hoogte van de zielenroerselen van onze Vorst.

‘Beste Mark, dukdalf in Oranjestormen,

Dit is misschien mijn laatste mail aan jou als minister-president van ONS, – jouw en mijn! -, Koninkrijk. Ik zei laatst tegen Max dat, als iemand 14 jaar premier is geweest, het land ook een beetje van hem is. Dat vond ze een beetje sentimenteel, maar ze gaf toe dat het zonder jou een stuk moeilijker zou zijn geweest. Ze zei wel dat er altijd een verschil moet blijven tussen het Torentje en een Koninklijk Paleis. Nou ja, ze heeft nogal strikte opvattingen over het Koninginneschap. Het liefst was ze Maxima de Grote geweest (alsof Maxima nog niet genoeg is). Ik vind het wel een vertederend trekje.

Wat een blunder trouwens van de Peroxide Pruik! Je komt toch pas echt met een kandidaat-premier als hij tot in het derde en vierde geslacht is doorgelicht? En zijn verleden grondig, met de hoge drukspuit, is gereinigd van alle eventuele smetten? Menneke Plasterk kan echt niet meer door dat akkefietje met dat patent. Wilders zal een ander moeten vinden. Ik houd mijn hart vast, want hij heeft daarin geen gelukkig handje.

Na zo’n blamage kan het eigenlijk niet veel meer worden. Dan heb ik het niet eens over het regeerakkoord. Ik lees dat nooit natuurlijk, want zoals jij zegt, plannen overleven nooit de eerste confrontatie met de werkelijkheid. (Ik ga een lijstje aanleggen van jouw aforismen. Dat presenteer ik bij je afscheid op geschept papier, gebonden in kalfsleder. Soms haal je bijna het niveau van Cruijff. Ik vraag Kim Putters voor het voorwoord. Dat zal hij vast en zeker willen doen, want hij wil altijd overal met zijn neus vooraan staan en koketteren met zijn lokken. Hij wordt de nieuwe Tjeenkie, denk ik. (Herman Tjeenk Willink, oud-vicevoorzitter van de Raad van State, adviseur van de Oranjes. Bijgenaamd de lakei, red.).

Ik ben wel aan vakantie toe, dus ik hoop dat ik de nieuwe club gauw op het bordes heb. De laatste weken waren wel vermoeiend. Zoals je weet, zag ik erg op tegen 4 en 5 mei, maar dat heeft het mens (burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, red.) dit keer redelijk goed gedaan. Ik zal geen fan van haar worden, maar als ze vertrekt krijgt ze een nette onderscheiding. Maar zoals Max zei, ze heeft vijf jaar in haar rol kunnen groeien, dus het werd ook wel tijd.

Wat denk je: kan Amalia nog wel studeren in dat verloederde oord aan de Amstel? Tussen dat antisemitische pro-Hamas-gajes? En dan bedoel ik ook de docenten. Opi Benno zei altijd dat die lui altijd vakken studeren waar je niets aan hebt. Bullshit-studies, terwijl we een tekort hebben aan loodgieters, bouwvakkers en verpleegsters. Academische vrijheid, aan me je-weet-wel. Ik zag laatst op tv een jongmens allerlei wartaal uitslaan over genocide en dat wij ook schuldig waren. Ik zei tegen Max, die knaap is hartstikke stoned. Zou hij aan het lachgas hebben gezeten? Opi Benno zei dan ook altijd: de lange lat erover. Dat zal ze leren. Kun je regelen dat de jongens en meisjes van de ME die in inzet waren, een week prestatieverlof plus bonus, – een week bruto netto -, krijgen? Want dat hebben ze meer dan verdiend.

Ik ben je zeer erkentelijk dat je Amalia en dus ook ons heb gesteund bij haar toelage. Max was even bang dat er gedoe van zou komen maar ik zei: laat dat maar aan Mark over. Die regelt het wel. En zoals altijd stelde je ons niet teleur! Wie jou ook opvolgt, hij/zij zal wat ons betreft nooit zelfs maar in jouw schaduw kunnen staan. In dit verband hebben we een verzoek. Zou jij niet met haar willen praten over verandering van universiteit? Ik heb haar gezegd dat een Oranje in Leiden moet studeren, de Alma Mater van de Oranjes. Dat is traditie en zonder tradities kunnen we de boel wel opdoeken. Zoals je weet, is ze nogal eigenzinnig, maar naar jou luistert ze wel.

Of denk je dat daar met dat rare mens als rector (Prof.dr.Ir. Hester Bijl) de beer ook al los is? Ik zei tegen Max, het zal me niets verbazen als dat mens binnenkort met een hoofddoekje rondloopt. ‘Om te verbinden’. Ik ben blij dat Ome Henk (H.L. Wesseling, hoogleraar geschiedenis en tijdens diens studie mentor van de koning, red.) dat niet meer hoeft mee te maken. Nou ja, misschien is het beter dat ze de studie afmaakt in het buitenland. Aan een nette universiteit in Zwitserland met nette docenten en studenten, waar ze nog geen last hebben van de gekte. Dat zal een paar centen kosten, maar dat trekt Bruin wel, nu ze weer de hele toelage krijgt. Wat vind jij?

Ik moet nu met Max badpakken sorteren, ze heeft er maar 40. En ze vindt ook dat ze op dieet moet, omdat ze niet wil vermoeken als die Halsema. Het leven van een Vorst gaat niet altijd over rozen.

Nou dat was hem weer, ouwe reus. Bis bald!

WA’.

Ps. Lees nu ter voorbereiding op Wilders en co Weerbare democratie van Bastiaan Rijpkema. Aanbevolen!