Dankzij onze bron ten paleize kunnen onze lezers kennis nemen van de mails die de koning naar de minister-president stuurt. Het zijn vaak onthullende inkijkjes in de gedachten- en gevoelswereld van onze vorst. De koning maakt meestal van zijn hart geen moordkuil en dat maakt zijn inzichten over het reilen en zeilen van zijn koninkrijk niet zelden tot prikkelende lectuur. Ook de menselijke kant blijft niet onbesproken. Zo kunnen we lezen dat hij zich enigszins zorgen maakt over het enfant terrible van het gezin, prinses Alexia.

‘Beste Mark, ouwe reus,

Voor we aan de politieke leut beginnen eerst een paar opmerkingen over de troonrede. Was je er met je gedachten niet helemaal bij? Nu je demissionair bent en in de extra tijd speelt? Ik zal niet zeggen dat de schrijfjongens er een potje van hebben gemaakt, maar de tekst moet nodig ‘geontbureaucratiseerd’ worden. Die zinnen over de ‘bestaanszekerheid’ lijken uit een verzekeringspolis of een gemeentelijke verordening te komen. Die krijg ik met de beste wil van de wereld niet uit mijn strot. Zo gaan we niet ‘verbinden’. Wat zei de voetballende Wijsgeer uit de Meer ook al weer? Simpel is het moeilijkst. Laat de boys dat eens in de oren knopen. Ze worden tenslotte goed, ik zou bijna zeggen vorstelijk betaald. De rest kan er mee door, maar de Nobelprijs ga je er niet mee winnen, makker.

Max heeft Alexia er met moeite van kunnen weerhouden om mee te doen aan de acties van die klimaatlui op de A 12. Ze is erg in de ban van die asfaltklevers en denkt dat we de wereldondergang tegemoet gaan. Zolang ik dat in het speedmonster (de speedboot red.) mag, vind ik het ok, zei ik tegen haar. Plankgas naar de apocalyps. Daar kon ze niet om lachen. Ik ben soms bang dat ze trekjes heeft van de Malle Tante (Irene, tweede dochter van Juliana en Bernard met grote esoterische interesses, red.) Die ging tegen bomen praten. ‘Beter dan tegen mij’, zei mijn grootvader dan altijd. En omi was natuurlijk evenmin ‘bei Trost’, zoals mijn vader placht te zeggen. Maar Max, nuchter meisje van de pampa, zegt dat het de leeftijd is en ze in een rebelse fase zit. Daar hou ik me maar aan vast.

Genoeg seriesneuzerigheid om met Ariane te spreken. Heb jij ook zo gelachen om die toestanden bij die Dierenpartij? Wat een gekkies, die kunnen nog geen kippenren runnen. Zitten de lui niet allemaal bij een rare sekte (zevende dagsadventisten, red.)? Toen ik bij professor Wesseling (wijlen Henk Wesseling, hoogleraar geschiedenis in Leiden en mentor van de toen nog kroonprins, red.) studeerde, waarschuwde hij me voor idealisten en vegetariërs en helemaal als combinatie. Die zijn het ergste. Ik ben alleen bang dat die dierenstemmen nu naar Bolle Frans en dat VerenigdLinks van hem gaan.

Jij zegt altijd dat die Timmerfrans met afstand de beste politicus van het hele gezelschap is. Ik geloof je op je woord maar toch.. Max denkt dat hij een egotripper en rücksichtslose streber is, type likken naar boven en trappen naar beneden, en zij kan het weten. Zoals je weet geef ik iedereen grootmoedig het voordeel van de twijfel. Zolang ik maar geen last van hem heb. Dan mag hij het Torentje vol hangen met zijn eigen portret en de hele dag maar zijn eigen stem luisteren in al die 36 talen die hij vloeiend spreekt.

Mijn hooggeleerde adviseurs zeggen dat alles afhangt hoe die Omtzigt het gaat doen. Denk jij dat ook? Als ik hem zie moet ik altijd denken aan een priester of kapelaan. Ik zie hem voor me in zo’n zwarte jurk en licht nerveus spelend met zijn rozenkrans. Een beetje zweterig ook. Eigenlijk niet van deze wereld. Maar ja, de kiezers hebben hem heilig verklaard. Onze eigen Padre Pio uit Enschede. Ik ben natuurlijk een leek en ga niet eens stemmen, maar heb zo’n donkerbruin vermoeden dat hij het niet zo goed gaat doen als iedereen nu denkt.

Ik heb trouwens al die verkiezingsprogramma’s linea recta de papierbak in gesodemieterd. Die gaat een normaal mens toch niet lezen? Ik weet, het hoort er bij, net als die doorberekeningen door het CPB. En iedereen weet dat er weinig tot niets van terecht komt. Ik las laatst bij een of andere wijsneus dat het hoort bij de ‘rituelen van de parlementaire democratie’ en dat een ‘levendige democratie’ niet zonder kan. Enfin, je weet hoe ik er over denk. Politiek is voortmodderen en het beste er van hopen. ‘Het stipje aan de horizon’ mag maar blijft facultatief. Dat heb ik in Leiden van Ome Henk geleerd en jij hebt er al die jaren de praktijk bijgeleverd.

Over een paar weken gaat het jachtseizoen, het echte, niet het politieke, eindelijk weer open. Je hebt geen idee hoe ik daar naar uitkijk. Lekker tot ergernis van de deugmens het Loo dicht gooien voor het grote publiek en dan met de maten knallen op alles wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit. En na zo’n vruchtbare dag in Gods vrije natuur lekker bij de CO-2 uitstotende open haard met in de hand een gul glas. Dan kan deze jongen er weer helemaal tegen.

Ik zie je dinsdag als ik Mijn Volk heb toegesproken.

WA’

Ps. ‘Dank voor de biografie van Karel van het Reve. Ik vroeg me bij lezing af: wat zou hij vinden van de toestand in mijn koninkrijk?’