‘Wat vriendelijk van u, meneer Plasterk, om me bij te praten over de kabinetsformatie. Zoals u weet bent u helemaal niet verplicht te komen. Het is misschien wel gebruikelijk, maar geenszins noodzakelijk.’

‘Ach majesteit, ik ben nu eenmaal informateur, dus dan gedraag je je zoals er van je verwacht wordt.’

‘Zoals ik al zei: dat is heel attent. Maar om u de waarheid te vertellen: het interesseert me nauwelijks wat u allemaal te melden hebt. Ik kan aan de uitkomst toch niks veranderen. Kabinetsformaties zijn onderhandelingen tussen de partijen die met elkaar willen regeren. Een vorst hoort daar buiten te blijven. Eigenlijk heb ik geen enkele politieke functie, maar dat zult u mij niet hardop horen zeggen. In elk geval niet buiten deze muren.’

‘Ik begrijp het, majesteit. De Tweede Kamer heeft an sich eigenlijk ook nauwelijks invloed op het proces. Afgezien van de partijen die met elkaar een regeerakkoord willen sluiten, zitten de fracties er voor spek en bonen bij. Het is, als u mij mijn openhartigheid wil vergeven, democratisch gezien één grote poppenkast. Zullen we deze bijeenkomst dan ook maar kort houden?’

‘Wat de formatie betreft zijn we inderdaad snel klaar. Veel meer dan wat ik in de krant leest zult u toch wel niet aan me kwijt willen. Maar er is één ding dat me zorgen baart. Ik hoor aan alle kanten dat de familieleden van de koning ook belasting moeten gaan betalen. Een meerderheid van de Tweede Kamer schijnt daar voor te zijn. Dat lijkt me minder prettig nieuws. Ik wil niet de indruk wekken dat de Oranjefamilie moet gaan bedelen, maar betalen lijkt me toch niet onze roeping. Wij zijn meer van het ontvangen.’

‘Nou majesteit, er is geen reden voor paniek. BBB twijfelt nog, zoals u vast ook gelezen zult hebben, en zij zijn noodzakelijk om aan een twee derde meerderheid te komen. Dus er is ruimte voor hoop.’

‘Gelukkig.’

‘Inderdaad, majesteit. Zelf ben ik overigens lid van een partij – in elk geval formeel – die de monarchie wil afschaffen. Maar dat zal voorlopig niet zo’n vaart lopen. Onze partijleider, dikke Frenske zoals u weet, heeft al verklaard dat hij aan de betreffende passage in het verkiezingsprogramma geen prioriteit zal geven. Wat hij vindt is bovendien niet zo belangrijk, niet in de formatie en niet daarbuiten. Hij mag dan wel 25 zetels hebben, in feite doet hij er niet toe.’

‘Houden zo.’

‘Inderdaad. En uiteraard distantieer ik me volledig van het verkiezingsprogramma van PvdA/GroenLinks. Zoals u bekend zal zijn laat ik mijn oren veel meer hangen naar extreemrechts. Ik vulde tot voor kort elke week een halve T-pagina met populistische kletskoek, wat u vast niet is ontgaan.’

‘Nee, daar heb ik iets van meegekregen.’

‘Hoe dan ook: voor je de fiscus op de monarch en zijn gezin kunt afsturen moet je eerst de grondwet veranderen. Dat duurt een hele tijd. Bovendien kan het niet zonder Kamerontbinding. En na nieuwe verkiezingen zullen de politieke kaarten wel weer anders liggen, mag je aannemen. Denkt  u ook niet?’

‘Ja hoor, dat denk ik ook. Nog een kopje thee?’