De BoerBurgerBeweging (BBB) is druk bezig kandidatenlijsten op te stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar maart. BBB gaat volgens de peilingen heel goed scoren bij die verkiezingen. Misschien wordt ze zelfs wel de grootste partij van Nederland dan. Dat zou betekenen dat ze ook de grootste senaatsfractie zal leveren, want de statenleden kiezen in juni 2023 de nieuwe Eerste Kamer.

Alle reden om bij het selecteren van gegadigden heel zorgvuldig te werk te gaan. BBB is op dit moment nog maar een heel kleine partij met slechts één volksvertegenwoordiger. De geschiedenis leert dat de kans op ruzies en afsplitsingen bij nieuwe, plotseling succesrijke partijen levensgroot op de loer ligt. Zie de LPF in 2002. Zie FvD in 2019. Dus vooral geen gelukszoekers en avonturiers voordragen, want dan heb je de poppen aan het dansen.

De vraag is alleen: hoe weet je dat je met foute kandidaten te maken hebt? Bij hun sollicitatiegesprek (of hoe je dat noemt) zullen ze echt niet uit zichzelf vertellen: ik ben een gelukszoeker en avonturier. Integendeel, dan doen ze zich poeslief en goudeerlijk voor. Dat iemand niet deugt merk je doorgaans pas achteraf, en dan is het te laat.

Je kunt natuurlijk een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Niemand uitkiezen die een strafblad heeft uiteraard. En ook niemand die het (zonder resultaat) al bij een of meer andere partijen heeft geprobeerd. Iemand als Eelco van Hoecke bijvoorbeeld. Ex-statenlid van FvD. Ex-kandidaat-Kamerlid van JA21. Hij schijnt ook nog iets met de Partij voor Zeeland te maken te hebben gehad. Zo iemand zou ik mijden als de pest.

Maar dat lijkt niet wat Caroline van der Plas, de tot op heden enige parlementariër van BBB en daarmee de baas van de partij, van plan is. Ze heeft Van Hoecke voorgedragen als kandidaat, melden media. Daar gaat ze dan nog spijt van krijgen.

Waarschijnlijk – je weet het nooit helemaal zeker – krijgt ze straks van nog een heleboel andere namen spijt. Want welke serieus te nemen politicus zou iets met BBB te maken willen hebben? Henk Bleker, ja, maar ik had het over serieus te nemen politici. De kieslijst van BBB kán eigenlijk alleen maar uit avonturiers en gelukszoekers bestaan, want de rest heeft geen belangstelling.

De enige mogelijkheid om aan dit lot te ontsnappen is hetzelfde doen als PVV-leider Geert Wilders. Van diens partij kun je helemaal geen lid worden (met uitzondering van Wilders zelf). Alleen de Grote Baas maakt uit wie er tot een van zijn fracties toetreedt. Het gevolg is een clubje hielenlikkers, dat precies doet wat ze gezegd wordt. Maar daarvoor moet je wel de complete partijdemocratie opofferen. En zelfs dan zijn ongelukken niet uitgesloten. Niet zo lang geleden bekeerde een voormalig PVV-Kamerlid zich tot de islam. Voor die partij is een ergere keuze nauwelijks denkbaar.