Ronald Plasterk heeft in zijn eindverslag over de formatie voor de vlucht naar voren gekozen. Hij beveelt de Tweede Kamer aan een nieuwe informateur te zoeken ‘met ruime bestuurlijke en politieke ervaring’. Blijkbaar gaat hij ervan uit dat hij zelf niet meer  aanmerking komt, al beschikt hij over meer dan voldoende bestuurlijke en politieke achtergrond. Plasterk was, voor hij promoveerde tot columnist bij De T., onder meer twee maal minister en een tijdje Kamerlid namens de PvdA.

Maar vermoedelijk heeft zijn gedonder met NSC-leider Pieter Omtzigt hem doen inzien dat hij niet op herbenoeming hoeft te rekenen. Dat hij daarmee dan ook het premierschap van een (extreem)rechts kabinet – waarvoor hij door vrijwel iedereen kansrijk werd geacht – hoogst onwaarschijnlijk maakt, is een offer dat hij klaarblijkelijk maar brengt.

Er moet dus een nieuwe informateur komen. De kans dat dat weer een relatieve buitenstaander als Plasterk wordt, lijkt me klein. Eerder gok ik op iemand uit de VVD. Die partij is min of meer aan de beurt, want de PVV kunnen we als leverancier van zo’n functionaris wel vergeten.

Ook tactisch is het handig om een liberale informateur naar voren te schuiven. Partijleider Dilan Yeşilgöz heeft onlangs immers gezegd daadwerkelijke kabinetsdeelname te overwegen in plaats van een gedoogrol.

De man aan wie je voor zo’n post meteen denkt is Johan Remkes. Want hij is de vaste Opknapper Van Ondankbare Klussen in de VVD. Maar Remkes schijnt niet te willen. Dat zei hij althans zelf voor de tv. Volgens mij liggen dan twee gegadigden het meest voor de hand: Henk Kamp en Edith Schippers.

Beiden kunnen bogen op heel wat bestuurlijke routine. Ze waren allebei Kamerlid, minister en informateur. Kamp was minister van VROM, Defensie, Sociale Zaken en Economische Zaken in diverse kabinetten. Als informateur zorgde hij (met PvdA’er  Wouter Bos) voor de razendsnelle totstandkoming van het kabinet Rutte II. In de VVD hoort hij bij de rechtervleugel, hoewel hij wel steeds als paladijn van Rutte gold.

Ook Schippers (bijna 12 jaar jonger dan Kamp) heeft een ruime staat van dienst. Ze was vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en minister van Volksgezondheid in Rutte II. Bij de vorming van Rutte III trad ze op als informateur. Schippers is meerder keren genoemd als opvolger van partijleider en premier Mark Rutte, maar de keus viel niet op haar. Of ze wilde niet (dat is onduidelijk). Schippers staat eveneens bekend als rechtser dan Rutte.

Voordeel van Kamp is dat hij over meer ervaring beschikt. Hij was – behalve zeer lang minister en Kamerlid – onder meer  gemeenteraadslid en wethouder. Nadeel is zijn leeftijd: Kamp is 71. Misschien aan de oude kant voor een informateur. Hoewel Herman Tjeenk Willink nog ouder was toen hij voor het laatst als zodanig optrad.

Voor Schippers spreekt dat ze nog steeds (een beetje) politiek actief is. Ze is fractieleider in de senaat. Een ander punt in haar voordeel is dat ze eventueel premier kan worden.  Yeşilgöz kan dan in de Tweede Kamer plaatsnemen en zo nodig een motie van wantrouwen steunen of zelfs indienen. Al zal ze dat bij een kabinet geleid door een partijgenote wellicht niet snel doen.

Of Kamp en Schippers beschikbaar zijn weet ik overigens niet.