In de kabinetsformatie van 2021 liet informateur Kajsa Ollongren zich fotograferen met een notitie onder haar arm, waarop met duidelijke letters ‘Omtzigt, functie elders’ te lezen was. Wat een ellende heeft dat woordengroepje teweeg gebracht! VVD-leider Mark Rutte is er bijna voor weggemoeten, want een motie van wantrouwen tegen hem kreeg op een haar na een meerderheid.

Nu, meer dan twee jaar later, is de journalistieke en andere interesse nog steeds niet verflauwd. De tv-rubriek Nieuwsuur heeft een speciale uitzending aan de toenmalige verwikkelingen gewijd. Daaruit blijkt – althans volgens krantenberichten, ik heb het programma zelf niet gezien – dat de informateurs Kamerlid Pieter Omtzigt (toen nog CDA, inmiddels onafhankelijk)  als een risico zagen voor de formatie. Volgens mij terecht, want Omtzigt, die op dat moment zwaar overspannen thuiszat, maakte zich op om wild om zich heen te gaan slaan.

Maar daar gaat het niet om. De informateurs beweerden destijds, net als premier Rutte, dat er tijdens het nog prille formatieproces niet of nauwelijks over Omtzigt was gesproken. Dat was er wel (als Nieuwsuur gelijk heeft tenminste). De informateurs hadden dus gejokt.

Betekent de nieuwe onthulling dat deze twee (naast Ollongren ging het om VVD-coryfee Annemarie Jorritsma) alsnog gestraft zullen worden? Dat lijkt me vrij moeilijk. Ollongren is inmiddels minister van Defensie, een functie die met het informateurschap niets te maken heeft. Jorritsma gaat de politiek zeer binnenkort helemaal verlaten. Kortom: die is op geen enkele manier meer te pakken.

En Rutte dan? Die heeft nog veel erger gelogen dan iedereen in maart 2021 al dacht. Moet hij nu niet alsnog weg?

Een aantal oppositiepartijen heeft de messen weer geslepen. Rutte is nauwelijks nog bekomen van het aardgasdebat – waarin ook op zijn vertrek werd aangedrongen – of hij krijgt een nieuwe oproep tot aftreden voor de kiezen. Ollongren moet trouwens wat PVV-leider Geert Wilders betreft ook opstappen. Met het feit dat haar huidige post geheel losstaat van haar rol van toen heeft Geblondeerde Geert niets te maken.

Met andere woorden: er komt weer een Kamerdebat op ons af waarover de media buitengewoon opgewonden zullen doen. Een debat dat zal eindigen in een motie van wantrouwen.

Het einde van het liedje zal zijn dat Rutte gewoon blijft zitten, net als Ollongren. Met welk verhaal zij zullen komen weet ik nog niet, maar de motie zal niet worden aangenomen. Moties van wantrouwen krijgen zelden tot nooit een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat gebeurt alleen als een van de regeringspartijen het wil, en waarom zouden die zichzelf in het ongeluk storten?

Overigens heeft Omtzigt kennelijk geen behoefte meer aan een Kamerdebat over de kwestie. Hij focust zich liever op ‘concrete oplossingen’, zegt hij op Twitter. Weliswaar is het volgens hem ‘overduidelijk’ dat aan de formatietafel over hem is gesproken, maar dat ging ‘over machtsspelletjes en niet over het oplossen van de grote en lastige vraagstukken’.

Heel goed, Omtzigt. De politiek houdt zich inderdaad bezig met machtsspelletjes. Wie het meeste macht heeft, mag bepalen wat er gebeurt. Er zijn ook partijen die macht als een vies woord beschouwen. Zij zijn veroordeeld tot eeuwige oppositie.