Zodra de gloednieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) bij de verkiezingen van 17 maart een zetel behaald bleek te hebben, stapte de enige verkozene van deze partij in een tractor om zich in het verre Den Haag te presenteren. Meteen toen ik dit zag dacht ik: op deze plat-populistische mevrouw zal ik nooit en te nimmer stemmen. Helaas heeft een flink deel van het electoraat daar een heel andere mening over, want BBB staat in de peilingen al op een zeteltje of zeven. Daarmee zou ze groter zijn dan het CDA, dat volgens de polls maar een stuk of vijf zetels overhoudt.

Niet zo vreemd dan ook dat Van der Plas deze zomer triomfen vierde in de o zo populaire tv-quiz ‘De slimste mens’. Zeker, ze kreeg het daar aan de stok met jurylid Maarten van Rossem, maar de kritiek van deze oude brombeer kon haar populariteit wel eens een extra ruggensteun hebben gegeven. Veel kiezers hebben de pest aan die arrogante Van Rossem. Terwijl ze de van toeten noch blazen wetende Van der Plas juist zo verfrissend vinden.

Waarom doet zij het zo goed? Omdat Van der Plas zo vreselijk on-Haags is, meent haar toenemende schare fans. Ze zegt fris van de lever waar het op staat, kent geen politiek-correcte taboes en is nog grappig ook. Wat wil je nog meer?

Van der Plas is niet de eerste ‘buitenstaander’ die politiek Den Haag op zijn grondvesten doet schudden. En ze zal naar gevreesd moet worden ook niet de laatste zijn. In de vorige kabinetsperiode steeg Thierry Baudet van Forum voor Democratie als een Uil van Minerva ten hemel. Daarvoor maakte Geert Wilders met zijn PVV de blits. Jan Marijnissen van de SP mogen we ook wel meetellen. En het begon natuurlijk allemaal met Pim Fortuyn. Pim, ons Pimmetje voor zijn talrijke aanhangers, kon bij een groot deel van de bevolking werkelijk geen kwaad doen. Wat hij zei deed er eigenlijk niet toe, Pim had gewoon gelijk, en verder basta.

Als gevolg van de moord op hem (‘De kogel kwam van links’) kon zijn LPF niet alleen 26 Kamerzetels incasseren, ze trad ook toe tot het eerste kabinet-Balkenende. Al snel ging het helemaal mis, maar dat lag natuurlijk niet aan Pim, want die was dood. Als hij was blijven leven… Nog steeds maken zijn vele bewonderaars elkaar en zichzelf wijs dat de wereldproblemen dan in een handomdraai zouden zijn opgelost.

Na Fortuyn nam Marijnissen korte tijd zijn plaats in. Hij gold in zijn steeds uitdijende kring van volgelingen als een onaantastbare Messias. Marijnissen was zo verstandig niet in een kabinet te stappen, zodat zijn reputatie ongeschonden bleef. Hij wist bovendien de schijn te wekken dat hij door de schuld van anderen (de Boze Buitenwereld dus) niet mocht regeren. Nadat hij het aan zijn rikketik had gekregen werd Marijnissen (na wat omwegen) opgevolgd door zijn dochter. Die weet vooralsnog bij lange na zijn successen niet te evenaren. Misschien toch een tikkeltje te Haags?

Marijnissen was nog niet weg of Geert Wilders trad naar voren als de Langverwachte Outsider. Geblondeerde Geert maakte daarbij de fout om, als gedoogpartner weliswaar, in 2010 tot een kabinet toe te treden. Dat kabinet werd niet alleen een faliekante mislukking, het kostte Wilders bij de volgende verkiezing ook nog eens negen zetels. Geert ging daarna fanatiek door met onorthodox brullen, zodat hij er al snel in slaagde een deel van het verloren terrein terug te winnen.

Maar in de afgelopen regeerperiode had hij het een tijdlang moeilijk. Dat kwam doordat Baudet zich aandiende als het nieuwe alternatief voor degenen die vinden dat de Haagse politiek door en door verrot is met al die zakkenvullers. Baudet had gestudeerd, zag er netjes uit en sprak zelfs een mondje Latijn. Heel wat anders dan die wel erg volkse Wilders. Met hem kon je voor de dag komen!

Nadat zijn FvD in maart 2017 met twee zetels in de Kamer was gekomen, maakte de partij een uitbundige groei door. Bij de provinciale verkiezingen van 2019 eindigde zij zelfs als grootste. De sky leek the limit, maar was dat niet. Want inmiddels is FvD al ruziënd uiteengevallen in diverse brokstukken. Terwijl Baudet alleen door wappies en andere krankzinnigen nog serieus wordt genomen.

Dat is in elk geval een voordeel voor Caroline van der Plas. Zij kan niet met anderen ruzie krijgen, want ze is in haar eentje. Misschien zingt ze het wel een paar jaar uit. Niet langer, want bij de volgende verkiezingen staat hoogstwaarschijnlijk weer een andere Verlosser op. Iemand die recht voor zijn raap verklaart dat het allemaal Heel Anders moet. En dat hij/zij daarvoor gaat zorgen.