Achter de tralies zit-ie nog lang niet, maar Donald Trump zal toch niet vrolijk zijn geworden van de conclusie van een onderzoekscommissie uit het Amerikaanse Congres dat hij begin vorig jaar betrokken is geweest bij ‘een criminele samenzwering’ om de uitslag van de presidentsverkiezingen te manipuleren. Hij overtrad diverse federale wetten, pleegde obstructie jegens het Congres en reed de Amerikaanse autoriteiten in de wielen door te beweren dat niet Joe Biden, maar hijzelf de presidentsverkiezingen van november 2020 had gewonnen.
Het zijn opvallende termen die in de buurt komen van een poging tot staatsgreep waaraan de ex-president zich bezondigd zou hebben. Het kan Trump een zware gevangenisstraf opleveren als hij inderdaad schuldig wordt bevonden. Maar het is de vraag of het ooit zo ver zal komen.
De commissie uit het Congres onderzoekt al geruime tijd de gang van zaken rond de bestorming van het Capitool op 6 januari van het vorig jaar (waarbij zeven doden vielen) en de rol die Trump daarbij heeft gespeeld. Vlak voordat zijn fanatieke aanhangers naar de parlementsgebouwen in Washington optrokken, had de president ze opgezweept met ronkende taal. Er was met de verkiezingen gefraudeerd waardoor Biden ten onrechte tot winnaar was uitgeroepen, een beschuldiging waarvoor geen enkel bewijs is gevonden maar die Trump tot op de dag van vandaag voortdurend herhaalt.
Het was al bekend dat Trump in de ogen van de commissie op z’n zachtst gezegd niet vrijuit gaat. Hij riep die 6e januari zijn vicepresident Mike Pence op de verkiezingsuitslag van een paar cruciale staten (waar Biden de meerderheid van de stemmen had gekregen) niet te bekrachtigen waardoor Trump alsnog tot landelijk winnaar kon worden uitgeroepen. De vicepresident, die volgens de grondwet een belangrijke rol speelt bij het vaststellen van de uitslag, weigerde dat. Aangemoedigd door Trump zetten de demonstranten vervolgens koers naar het Capitool om verhaal te halen. Ze scandeerden ‘Hang Pence’ en op de tv-beelden van de bestorming was zelfs een galg te zien waaraan Pence moest worden opgeknoopt. Hij wist zich ternauwernood in veiligheid te brengen, de bestormers misten hem op nog geen minuut.
Volgens de commissieleden was het allemaal onderdeel van een criminele samenzwering van Trump en zijn kompanen. De meerderheid is Democraat, er zitten maar twee Republikeinse afgevaardigden in, op persoonlijke titel. Want de Republikeinen erkennen de commissie niet die volgens hen bevooroordeeld is. Eén van de twee is Liz Cheney, dochter van de vroegere houwdegen Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush. Zij stemde vorig jaar als een van de weinige Republikeinse Congresleden vóór impeachment. Sindsdien wordt ze in haar partij als een paria behandeld.
De commissie is de afgelopen maanden flink tegengewerkt door Trump en de Republikeinen. Opgeroepen getuigen weigerden te verschijnen en/of documenten te overhandigen waardoor het werk aanzienlijk werd vertraagd. Toch heeft de commissie in de dossiers waarover ze wel beschikt kennelijk voldoende aanknopingspunten gevonden om toch tot zo’n verstrekkende conclusie te komen.
De Congrescommissie zal haar bevindingen waarschijnlijk overhandigen aan justitie die over een eventuele veroordeling moet beslissen. Er is haast geboden, want in november zijn er verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Beide organen van het Congres zouden wel eens in handen kunnen komen van de Republikeinen die vervolgens natuurlijk de commissie de nek om zullen draaien waardoor Trump vrijuit gaat.
Hij kan zich dan met een gerust hart warmdraaien voor de presidentsverkiezingen van 2024 waar hij zijn zinnen op heeft gezet. Want Trump wil absoluut opnieuw president worden.
Hij laat de laatste tijd weer flink van zich horen. Zo noemde hij het optreden van de Russische president Vladimir Poetin ‘geniaal’. Dat was nog vóór de inval in Oekraïne die hij inmiddels heeft veroordeeld. Maar het was nooit zover gekomen als Trump nog president was geweest, want hij weet, anders dan Biden, hoe je met Poetin moet omgaan. Aldus Donald Trump.
Geef een reactie