Naar het schijnt overweegt Klaas Dijkhoff een terugkeer in de landelijke politiek. Dat zou slecht nieuws zijn voor de ambitieuze Dilan Yesilgöz, want als VVD’ers de keus hebben tussen haar en Dijkhoff is het pleit snel beslist, vrees ik. Dijkhoff is vermoedelijk heel wat doortastender in zijn contacten met PVV-leider Geert Wilders. Hij zal zich door hem niet makkelijk als voetveeg laten gebruiken en zeker niet meteen met de pootjes omhoog gaan liggen en bij voorbaat capituleren.
Yesilgöz deed dat wel. Dat wil zeggen: ze gaf Wilders het voordeel van de twijfel en dat is voor iemand als de PVV-leider genoeg. Nu zit ze met de gebakken peren, want een geloofwaardige weg terug is er nauwelijks.
Dijkhoff was Tweede Kamerlid, staatssecretaris van Justitie en zelfs even minister van Defensie in Rutte II (een coalitie met de PvdA) en fractievoorzitter in Rutte III (met CDA, D66 en ChristenUnie). De omgang met de linkse kerk is hem dus niet vreemd. Hij kan, anders dan Yesilgöz, naar hartenlust switchen.
Bovendien won hij jaren terug ook nog het tv-spel De slimste mens. Dat heeft weliswaar niets met politiek te maken, maar de gemiddelde Nederlander kijkt er graag naar.
Natuurlijk is Dijkhoff in zijn hart onbelemmerd rechts. Progressieve partijen kunnen dan ook zeker niet zonder meer van zijn steun verzekerd zijn. Vijf jaar geleden zette hij huidig D66-leider Rob Jetten en Jesse Klaver (destijds aanvoerder van GroenLinks) nog weg als ‘klimaatdrammers’. Iets wat ze in die hoek nog wel niet vergeten zullen zijn.
Daar komt bij dat hij zich het imago van ‘zakkenvuller’ heeft verworven door het wachtgeld te blijven opstrijken dat hij als staatssecretaris en minister had verdiend. Juridisch mogelijk verdedigbaar, maar vergeleken bij de vele landgenoten die het minder breed hebben leidt het niet tot een gunstige beoordeling. Het ging tenslotte om een extraatje van 37.000 euro per jaar. Geen kattenpis, zeker niet als je weet dat Kamerleden jaarlijks al zo’n 120.000 euro vangen.
En zo is er waarschijnlijk nog wel een en ander te vinden waarvan Dijkhoff niet hoopt dat het uitbundig in de publiciteit komt.
In 2020 maakte hij bekend dat hij Den Haag zou verlaten. Hij zou zich gaan bezighouden met zakelijke activiteiten. Tot die tijd gold hij als de kroonprins van Rutte. Daarvan waren er wel meer geweest (Edith Schippers, Halbe Zijlstra) maar die vielen om uiteenlopende redenen af. Naar het schijnt zou Mark Rutte zich hard gemaakt hebben om Dijkhoff in zijn plaats te laten treden, maar die wilde dat uiteindelijk niet. Zijn nog zo jonge gezin zou de voornaamste reden zijn geweest van zijn weigering.
Maar jonge gezinnen worden ouder en kennelijk hebben bij Klaas toch de ambities de kop opgestoken. Meer dan de helft van de kiezers, zo blijkt uit een peiling van een jaar terug, zou hem als premier zien zitten.
Misschien wordt hij dat overigens helemaal niet, want eerst moet de VVD dan wel als grootste eindigen. In de polls gaat zowel Wilders als PvdA-GroenLinks-kopstuk Frans Timmermans aan de liberalen vooraf.
Maar we zullen zien. Wie weet doet Dijkhoff trouwens helemaal geen poging om terug te keren en blijft hij rustig in Breda.
10 januari 2025 op 03:11
Een geloofwaardige weg met Dijkhoff als voorbeeld gaat hem niet worden, F Kockelmans, heb je trouwens wel eens overwogen om illusionist te worden, dat kan je heel het jaar zijn en niet alleen rond de jaarwisseling. Als hobby dan natuurlijk, sommige mensen hebben dat van nature in zich.