D66 en GroenLinks zullen na de gemeenteraadsverkiezingen niet met PVV, Forum voor Democratie of een andere extreemrechtse partij gaan besturen, lieten ze gisteren op partijbijeenkomsten weten. Nieuws? Blijkbaar wel, want tal van media maken er melding van. Terwijl niemand van tevoren toch ook maar een fractie van een seconde gedacht zal hebben dat D66 en GroenLinks wél met extreemrechts zouden gaan samenwerken. De reactie van een FvD-woordvoerder in De Telegraaf leek mij dan ook nogal passend: ‘Komt mooi uit want wij willen ook niet met hen regeren.’

Nogal verbazingwekkend was daarentegen het commentaar van PVV-leider Geert Wilders. ‘Wat een arrogantie om meer dan een miljoen PVV-ers (sic!) in het foute kamp te stoppen,’ twitterde hij. ‘Daarmee tonen D66 en GroenLinks aan zelf de nieuwe fascisten van 2022 te zijn.’

Zou Wilders echt in één college van B en W willen met deze twee partijen (of één ervan)? Natuurlijk niet. Zoiets zou hij met geen mogelijkheid aan zijn achterban kunnen uitleggen. Zijn tweetje is onzinnig. Dat geldt trouwens voor vrijwel al zijn andere mededelingen ook.

Wilders weet al sinds hij de PVV oprichtte dat hij zich daarmee veroordeelde tot de oppositie. Eén keer, in Rutte I (2010-2012) bracht hij het tot gedoogpartner van een kabinet. Dat werd een totale mislukking. Hetzelfde geldt voor zijn kortstondige provinciale avonturen in Limburg.

Niemand zal Wilders een nieuwe kans willen bieden, niet lokaal en zeker niet landelijk. VVD-leider Mark Rutte en diens CDA-kompaan Wopke Hoekstra laten formeel de mogelijkheid wel open dat hun partijen plaatselijk een coalitie sluiten met Wilders en Baudet, maar ze zeggen er duidelijk bij dat zeer onwaarschijnlijk en onwenselijk te achten. De enige optie voor PVV en Forum om te gaan regeren (lokaal of landelijk) is als ze bij verkiezingen een meerderheid halen.

Helemaal uit te sluiten valt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in bepaalde delen van het land overigens niet. Maar nationaal lijkt zoiets me ondenkbaar. Bij de laatste Kamerverkiezingen haalde extreemrechts (ik tel nu ook even de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas mee) nog geen dertig zetels. In de peilingen zijn dat er inmiddels wel wat meer, maar bij lange na niet genoeg om een kabinet te kunnen vormen. Bij verkiezingen hebben rechts-populistische partijen tot dusver nog nooit een vijfde van het totaal weten te verwerven. Vermoedelijk (en hopelijk) blijft dat zo.

Opperwappie Baudet zal dus zijn complottheorieën moeten blijven verkondigen voor een handvol medestanders. Wilders zal wel iets beter presteren, maar nooit en te nimmer kunnen regeren. Hij is tot het einde van zijn dagen veroordeeld tot de oppositiebankjes. ‘Tot het einde van zijn dagen’ bedoel ik in dit geval letterlijk. De politiek verlaten zit er voor hem niet in, want dan houdt ook zijn beveiliging op. Of hij zou naar een ver buitenland moeten verhuizen. Maar waar zitten ze op hem te wachten?