De beoogde nieuwe premier Dick Schoof is volgens een Volkskrant-profiel ‘nog ijdeler dan Plasterk’. Dat wil heel wat zeggen, want ijdeler dan Plasterk zijn ze zelden gemaakt. Anderzijds heeft Schoof volgens dezelfde krant ook een sterke aantrekkingskracht op nieuwe ministers. Doordat hij de leiding van het nieuwe kabinet op zich neemt, wordt dat  weer ‘salonfähig’, luidt de theorie. Of dat waar is moet de komende maand blijken. Aan het eind daarvan betreedt de nieuwe regering naar verwachting het bordes van de koning voor de traditionele foto.

Uit welke ministers de ploeg zal bestaan is uiteraard op dit moment nog niet bekend, maar er doen wel al diverse namen de ronde. Zo wil een hardnekkig gerucht dat Halbe Zijlstra terugkeert in het Haagse.

Zijlstra was ooit minister van Buitenlandse Zaken en gold als een mogelijk opvolger van VVD-leider Mark Rutte. Hij werd, na eerst al staatssecretaris van OCW en fractievoorzitter in de Tweede Kamer te zijn was geweest, in 2017 minister van Buitenlandse Zaken. Helaas niet voor lang. Een jaar later moest hij al weer aftreden omdat hij gelogen bleek te hebben over zijn aanwezigheid in de datsja van de Russische president Vladimir Poetin.

Die leugen was zo ernstig dat Halbe voor eeuwig verloren leek voor het ministerschap. Maar de tranen die menigeen bij zijn afscheid vergoot, zijn mogelijk toch voorbarig geweest. Volgens liberale ingewijden heeft hij eigenlijk niet meer gedaan dan doorbrieven wat toenmalig Shell-baas Jeroen van der Veer hem over een bezoek aan Poetins buitenhuis had verteld. En Zijlstra moest natuurlijk zijn bron beschermen.

Een terugkeer in politiek Den Haag zou daarom helemaal niet verkeerd zijn. Uiteraard niet op Buitenlandse Zaken, maar wat te denken van een ander departement? Financiën, om een dwarsstraat te noemen? Ik weet niet of PVV-leider Geert Wilders dat zo’n goed idee vindt. Niettemin: het valt te proberen.

Een andere naam die je vaak hoort is die van Harm Beertema. Die zat jarenlang voor de PVV in de Kamer als woordvoerder Onderwijs, een terrein waar hij ook heeft gewerkt. In 2023 bedankte Beertema voor een plaatsje op de PVV-lijst omdat hij de plek waar Wilders hem wilde zetten te laag vond. De partijleider wou hem kwijt op nummer 16. Schande, vond Beertema.

Maar nu de nood hoog gestegen is en de PVV kandidaten uit eigen kring moet noemen, maakt hij mogelijk toch een kans. Beertema heeft wel één groot nadeel, zijn leeftijd. Hij is al 72. Te oud, zou je zeggen. Maar naast een premier van 67 valt hij niet zo heel erg uit de toon. In de gaten houden dus, die Beertema.

Een zekerheidje bij de PVV lijkt Fleur Agema. Zij krijgt het ministerie van Volksgezondheid. Weliswaar omschreef Wilders haar jaren terug als ‘dommer dan dom’, maar we hebben allemaal onze onbewaakte momenten. Toch? Wie zegt trouwens dat je om minister in een ultrarechts kabinet te spelen slim moet zijn?

Ook het ministerschap van Mona Keijzer staat vermoedelijk vast. Zij was tenslotte kandidaat-premier voor BBB. Uiteindelijk is een ambtenaar bereid gebleken die functie te vervullen. Wilders zal opgeruimd adem hebben gehaald.

Maar helemaal om Mona heen komt hij niet. Minister van Economische Zaken dan? Op die plek kun je in het algemeen weinig kwaad. Bovendien heeft de Volendamse ervaring. Zij was immers (namens het CDA) staatssecretaris op dat departement.

Een extraparlementair kabinet is vanzelfsprekend niet compleet zonder PvdA’er. Het mag waar zijn dat de aanstaande premier jarenlang lid was van die partij, maar hij is eruit gestapt. Ik mag aannemen dat Wilders en formateur Richard van Zwol de komende weken driftig op zoek gaan naar iemand die nog niet alle banden met de sociaaldemocratische partij heeft doorgesneden.

De vraag is alleen bij wie ze dan uitkomen. Willem Vermeend? Ervaring zat en zo op het oog ook niet afkerig van een avontuurtje buiten de gebaande paden. Hij heeft (of had in elk geval) een column in De Telegraaf. Alleen is hij wel aan de zeer oude kant: al 75.