De Koning wond zich op over de stichting van prinses Laurentien en heeft haar tot de orde geroepen. Ook ziet hij op tegen het afscheid van demissionair premier Mark Rutte en moet hij erg wennen aan beoogd minister-president Dick Schoof. Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize bent u weer op de hoogte van het wel en wee van onze licht melancholieke Vorst.

‘Beste Mark, NAVO-joekel,

Wat hoorde ik laatst: ligt de mafiabaas uit Goulashland nog steeds dwars? Wat zijn het: de laatste ‘gluiptrekkingen’ om nog wat binnen te slepen. Of zou hij handelen in opdracht van capo Poetin? Als hij lastig blijft doen, moeten jullie hem bij de stemming de kamer uitsturen om een ‘kopje koffie te drinken’. Dat is toen in Brussel bij die stemming over Oekraïne ook gelukt. Valt hij te paaien met een hoge onderscheiding? Als het moet, speld ik hem wel een of ander grootkruis op. Dat soort types kunnen de borst niet vol genoeg hebben.

Enfin, je schijnt nu eindelijk een opvolger te hebben. Die Schoofmans maakt een nette indruk, maar kan je op de leeftijd dat je eendjes gaat voeren met de kleinkinderen nog wel politicus worden en ook nog het op een na hoogste ambt bekleden? De man is zijn hele leven ambtenaar geweest, Sesselpupser, zoals opi Benno altijd zei. Uitvoerder, geen knopendoorhakker. Jij zegt altijd, het is learning on the job,  dus we moeten hopen dat hij snel leert. En dat hij op de belangrijke posten goede mensen om zich heen krijgt. Financiën, Biza en Defensie. De rest maakt niet veel uit. En wat mij betreft heffen ze BuZa op. Aan die GroenLinkse vrouwtjes heb je toch niks. Allemaal de bijstand in!

Over dat kabinet zelf maak ik me geen overdreven zorgen. Het zal net als elk ander polderkabinet wel aanklooien en voortmodderen worden. Ik moet altijd denken aan de wijze woorden van Ome Henk (wijlen prof.dr. H.L Wesseling, hoogleraar geschiedenis in Leiden en mentor van de toen kroonprins, red.). ‘Dit is wel Nederland, jongen, hier kan geen enkele regering erg veel kwaad doen’. Dat zegt Tjeenkie (Herman Tjeenk Willink, oud-vicevoorzitter van de Raad van State en adviseur van de Oranjes. Bijgenaamd de lakei, red.). trouwens ook altijd. ‘De marges zijn smal’. (Hij doet of hij dat zelf heeft bedacht, maar ik weet van jou dat het een wijsheid is van Joop Uylemans.)

We hadden hier wat trammelant in de familie. Zoals je weet moest mijn schoonzus ‘Laurentien die eigenlijk Petra heet’ (zo noemen we haar hier) zo nodig nuttig zijn. Wij, van Koninklijke Bloede zijn per definitie niet nuttig, dat is het wezen van de monarchie en onze kracht. Maar zij had zich in haar hoofd gehaald dat ze de lui van die toeslagen moet helpen. De mooie mevroj uithangen van jullie belastingcenten (godzijdank niet de mijne). Ik bel Constant en vraag of ze van Lotje is. Kijk als ze iets wil doen, waarom laat ze haar handjes niet wapperen bij een voedselbank? Als Petra Brinkhorst met een pruik op haar kop. Desnoods gaat ze weer kinderboekjes schrijven die niemand leest. Nou ja, Constant zit bij haar onder de plak, dus die ging sputteren, maar bond wel in.  Want dat moeten we niet hebben!

Max moet haar eigenlijk ook niet. Ze weet zich ook niet te kleden en te kappen, zegt ze. ‘Een boerentrien in soepjurk’. Hoor je het haar zeggen? Met dat heerlijke accent. Nou ja, de vrede is getekend, maar Max wil niet dat ze op bezoek komen in Griekenland.

Ik ben benieuwd wanneer ik met dat kabinet op het bordes moet. Geen bal zin an. Ik zei laatst tegen Max: wij doen dit toch als een duobaan? Jij bent niet voor niets Koningin geworden. Als jij nou met die lui op de foto gaat? Jij moet toch vaak in Den Haag zijn voor een nieuw jurkje en dan pak je dit even mee. Hoef ik er niet voor uit Griekenland te komen. En dan roept iedereen verrukt hoe dit Vorstenhuis met zijn tijd meegaat. Dat jij en ik echt gelijkwaardig zijn. Ze vond dat wel een ‘lief’ idee en zou het graag doen, maar ze was bang dat het een verkeerde indruk zou maken. Dat ik geen zin heb in PVV I. En dat kan ik, gezien mijn staatsrechtelijke positie, niet maken. Ik moet boven de partijen staan. Daar had ik niet aan gedacht.

Later zei ze ook nog: Ik weet wel waarom je wil dat ik doe. Jij wil niet zonder Mark op dat bordes staan. Dat had ze scherp gezien, want ik kan er niet aan wennen. Een leven zonder jou aan mijn zij. En met Schoofmans ga ik niet corresponderen. Dat weet ik nu al. Ik weet het, ik word sentimenteel maar een Koning heeft eigenlijk geen echte vrienden.

Voor jouw afscheid heb ik de Toppers besteld en ze komen graag en zien af van hun gage. En daarvoor gaan we lekker koloniaal nassen. In de feesttent in de tuin. Jouw Indo’tjes willen ook geen geld. Dan heb je het als mens wel gemaakt, vriend. (Nou ja, ze hebben genoeg aan jou verdiend volgens Max).

Selamat tinggal teman!

Je WA’

‘Ps. Ben nu bezig in de Trump-bio van Maggie Halberman. Moet je lezen, want ik ben bang dat hij het in november wint van die mummie. Hij is nog erger dan we dachten.’