We treffen de Koning in een melancholieke bui. Hij heeft grote moeite met het vertrek van premier Mark Rutte. En hij ziet op tegen het nieuwe kabinet en maakt zich zorgen over de toestand in de wereld. Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize leren we nu ook deze, voor velen onvermoede kant kennen van zijn veelzijdige persoonlijkheid.

‘Beste Mark, steunpilaar des Westen,

Hé, hé, de kogel is eindelijk door de kerk, zoals we het in dit verband wel mogen noemen. Van harte man, chef van de NAVO, wie had dat kunnen denken toen we elkaar net kenden. Je had niks met buitenland. En al helemaal niks met Brussel, waar geen fatsoenlijke Indonees te vinden is. En nu ga je er wonen! Nou ja, met de dienstwagen is Den Haag dichtbij. Kun je toch nog regelmatig aan de saté. En als wij langskomen, nemen we een blauwe hap mee. Ik denk aan mijn vrienden.

Dat was een mooi diplomatiek een-tweetje van jou en Stoltenberg, zoals jullie die Orban hebben omgekregen. Die toezegging dat hij Oekraïne niet hoeft te steunen, was natuurlijk een fopspeen. Want dat hoeft hij natuurlijk niet, zolang Oekraïne geen NAVO-lid is. Dan geldt artikel vijf niet (een aanval op een lidstaat is een aanval op de NAVO, red.) Dat weet die schurk natuurlijk ook, maar zo heeft hij zijn onderdanen weer laten zien dat hij een grote speler is.

Die Roemeen (president Klaus Johannis die ook kandidaat was, red.) kon toen niet meer dwarsliggen. Wie zei dat ook alweer? ‘Roemeen zijn is geen nationaliteit, maar een beroep’. Bismarck? In elk geval zijn het sjacheraars en die Johannis zal wel eens lekker met zijn snuit in de Euro-trog willen.

Het zijn me potverdikkeme wel roerige tijden. En dan doet jouw vriend Macron er nog een schepje bovenop. Quel bordel, zou Ome Henk (wijlen prof. dr H.L Wesseling, hoogleraar geschiedenis in Leiden, groot Frankrijk-kenner en mentor van de toen kroonprins, red.) gezegd hebben. Nou ja, jij zei het al, hij is geen goeie politicus. Wie schrijft er nu verkiezingen uit, als je op je vingers kan natellen, dat je op je sodeflikker krijgt en de chaos uitbreekt. Had zijn vrouwtje hem niet op andere gedachten kunnen brengen? Als ik zoiets zou flikken, zou Max meteen ingrijpen.

Max vroeg zich trouwens af wat voor een huwelijk dat is. Een gezonde vent wil toch niks met zo’n gratenpakhuis? Meisje van de pampa, hè, Waar een echte vent een volbloed wijf wil en niet zo’n bloedeloze paspop. Ze denkt dat Macron homo is, anders kan ze het niet plaatsen. Weet jij dat? Want het is hier ten paleize een terugkerend onderwerp van gesprek.

Die laatste fase van de formatie was wel een aanfluiting. Wat moet ik ermee, Mark? Zal ik in ballingschap gaan. In Griekenland? Maar alle gekheid op een stokje: daar kunnen we toch in het buitenland niet mee aankomen? Als het effe kan, ga ik niet met een PVV-er op stap. Ja, als ik hem of haar in Verweggistan kan achterlaten. Bye, bye. Schoofmans lijkt me een nette vent, al moet ie zich volgens Max wel scheren. Ik heb een echte mannenbaard, maar bij hem is het meer ouwe mannetjespluis. De PVV-ers vindt ze er sowieso ‘smoezelig uitzien’.

Ik hoor om me heen dat de enige manier om de geest weer in de fles te krijgen is dat de Peroxide Pruik radicaal mislukt, zodat het volk ziet dat ze met hem op een dwaalspoor zitten. ‘Ontmaskeren’ en ‘onttoveren’. Ik heb daar een hard hoofd in, jij? Jij kent onze vriend. Volgens mij is hij zo gehaaid dat hij iedereen de schuld weet te geven, als die modderschuit zinkt. Tot jou in Brussel toe. En ik ben bang dat het volk daarin trapt. Ome Henk zei altijd gekscherend dat het jammer was dat er geen verlichte vorsten meer zijn. Dan was dit niet gebeurd.

Zou ik niet samen met jou kunnen opstappen? We hebben er allebei een dikke 10 jaar opzitten en dan is het tijd voor een frisse wind. Alleen kan ik Amalia dat niet aandoen. Max zegt dat ik door de zure appel moet bijten. En dat jij en ik vrienden blijven, maar ik vind het wel een hard gelag, makker. Maar godzijdank, krijg ik de Peroxide Pruik hier niet elke week over de vloer. Dat is een lichtpuntje, maar wel een heel kleine.

Zullen we samen naar Duitsland gaan, naar een wedstrijd van Oranje? Kwartfinale, want verder komen ze niet, denk ik. Ik moet even het speelschema bekijken, want ik moet op 2 juli met die types op het bordes. Kunnen we niet een dubbelganger huren? Bij zo’n bureau waar je ook Elvis kan bestellen? Want ik heb er geen bal zin an.

Heb je nog meegekregen dat we in de VS gedoe hadden met die rapper? Was een hele foute jongen, bleek. Volgens mij zijn alle rappers fout, kijk maar naar die Ali B. Wist jij dat the Economist ooit een profiel aan hem heeft gewijd? Als schoolvoorbeeld van geslaagde integratie. Nou, vraag dat maar aan die meisjes met wie hij fijn geïntegreerd heeft. Daarom hou ik het bij de Toppers.

Dat was hem weer, jongen.

Poot van je licht weemoedige vriend,

WA’

‘Ps. Ik lees van Rob de Wijk ‘de Nieuwe Revolutionaire Golf’, over de opmars van het populisme. Leerzaam, maar ik knap er niet van op.’