Binnen de VVD (en mogelijk zelfs daarbuiten) zal met vreugde kennis genomen zijn van het NOS-bericht dat Edith Schippers beschikbaar is als nummer 1 voor de senaatslijst van haar partij. Dat zou immers betekenen dat ze weer actief wordt in de Haagse politiek. Misschien zou ze dan ook Mark Rutte willen opvolgen als leider van de liberalen.

Want dat de VVD (en heel wat andere partijen) dolgraag af zouden willen van Rutte is geen geheim. De premier sinds 2010 zit inmiddels zo lang op zijn post dat vrijwel iedereen op hem is uitgekeken. Een regeringsleider hoort na maximaal tien jaar te vertrekken, anders is zijn ‘uiterste houdbaarheidsdatum verstreken’, om een veelgebruikt cliché over te nemen. Rutte kijkt te olijk, waait met alle winden mee, herinnert zich cruciale beleidsbeslissingen niet en lijkt er alleen op uit zolang mogelijk aan de macht te blijven. Zo iemand ben je liever kwijt dan rijk. Niet dan?

Schippers werd in 2003 Kamerlid, in 2006 vicefractievoorzitter en in 2010 minister van Volksgezondheid. Ze bleef dat tot 2017, toen ze afscheid nam van de politiek. Wel was ze kort voor haar vertrek nog even informateur van wat uiteindelijk Rutte III zou worden. Zeker in haar laatste jaren gold ze (hoewel drie jaar ouder) als kroonprinses van Rutte.

Dat ze vijf jaar terug Den Haag vaarwel zei, om uiteindelijk bij DSM aan de slag te gaan, zal voor menigeen een teleurstelling zijn geweest. Privéverwikkelingen maakten een terugkeer onwaarschijnlijk. Zou ze nu alsnog voor een Haagse carrière kiezen, dan is dat voor een heleboel lieden ongetwijfeld een even verrassende als welkome gang van zaken.

Of Schippers er verstandig aan doet in de voetsporen van Rutte te willen treden is een andere vraag. De VVD is de laatste tijd behoorlijk aan het zakken in de opiniepeilingen. Ze mag dan nog wel de grootste partij zijn, de voorsprong slinkt danig. Het is nog maar afwachten of haar lijsttrekker het premierschap zal kunnen verwerven. En of de dan door velen gehoopte koerswending zich zal aandienen. Schippers profileerde zich in het verleden meestal rechtser van Rutte dan ter linkerzijde. Vooral buiten de VVD zal, zo voorzie ik, op den duur een zeker heimwee ontstaan naar deze goedlachse liberaal.

Daar staat tegenover dat Schippers een ander gezicht is. Met name in het begin zal haar komst op toejuichingen kunnen rekenen. Ze is bovendien een vrouw. In Nederland zou zij de eerste vrouwelijke regeringsleider kunnen worden. Dat zal haar zonder meer enige sympathie opleveren.

En Rutte? Die verlaat dan natuurlijk de politiek. Functies in Brussel (EU, NAVO) zei hij eerder niet te ambiëren. Anderzijds is hij nog wat te jong om met pensioen te gaan. Misschien kan hij nog een paar jaar lesgeven. Dat is iets wat hij eerder zei te willen. En hij zou zijn memoires kunnen schrijven. Hoewel dat voor iemand met zijn geheugenprobleem waarschijnlijk niet zal meevallen.