Waaraan denk je bij sport? Juist! Aan gelijkwaardige tegenstanders en dat is niet het geval bij het sportvissen. De vis heeft geen schijn van kans. Hij wordt gelokt met een lekker hapje aan een haak of met een fopvlieg waarna hij op de kant wordt getrokken. Soms wordt hij teruggegooid, soms in leven gehouden in een leefnet, spartelend tussen medeslachtoffers. “Die haak deert hen niet,” beweren sportvissers. “Vissen hebben geen gevoel.”

In het lab staat een grote bak met water met een karper, die levendig heen en weer zwemt. De onderzoeksbiologen hebben een hengel met aas uitgeworpen en de hongerige karper hapt toe. Het wordt nog een heel gevecht om hem op de kant te krijgen waarna de haak uit zijn bek wordt gewrongen en hij wordt teruggezet. Het arme dier blijft dagenlang gestresst op de bodem liggen.

Vandaag, zondag 29 mei, is het Nationale Hengeldag en mag je vissen met alle aassoorten. Volgens de hengelaarsverenigingen “een mooi moment om iedereen zelf te laten ervaren hoe leuk en spannend vissen eigenlijk is”. Maar wat nu als een argeloze hengelaar een lekker appeltje aan de waterkant vindt, er gretig in hapt waarna hij met een haak in zijn gehemelte het water wordt ingesleurd. En na een pijnlijke onthaking op de kant teruggegooid of in leven gehouden in een duikerklok, wachtend op een ijselijk lot.

Weerwoord van de vissen: mensen hebben geen gevoel.