De Oekraïense president Vlodimir Zelenski heeft vandaag via beeldband de Tweede Kamer toegesproken. Iedereen was erbij, zelfs premier Rutte, die eerst niet en toen toch weer wel mocht komen. Iedereen, behalve Thierry Baudet dan. De leider van Forum voor Democratie had absoluut geen zin om te gaan luisteren naar de man die zijn conservatieve held Vladimir Poetin durft te weerstaan. Baudet vindt dat hij geen partij moet kiezen in ‘uiterst complexe internationale conflicten’, aldus een verklaring op de FvD-website.  ‘Dat zouden wij ook niet willen voor Poetin, of een andere strijdende factie.’

Of dat laatste klopt waag ik te betwijfelen. Baudet kan het natuurlijk makkelijk zeggen omdat hij weet dat de Kamer de Russische president niet zal uitnodigen. En mocht ze dat tegen iedere logica in toch doen, dan zou Poetin hoogstwaarschijnlijk niet eens willen. Iets beweren waarvan je het waarheidsgehalte nooit hoeft te bewijzen lijkt me niet zo ingewikkeld.

Volkomen dol van blijdschap werd Baudet toen NRC een video publiceerde waaruit blijkt dat Oekraïense soldaten Russische krijgsgevangenen in de knie hebben geschoten. ‘NRC helemaal verbaasd, ha ha,’ twitterde Thierry. ‘Oekraïne was toch dat paradijs van liefheid en bloemetjes in de wei?’

Of iemand dat laatste ooit heeft beweerd, weet ik niet. Wel stel ik vast dat er rond Oekraïne een wat overdreven rooskleurige beeldvorming is ontstaan. Daar valt uiteraard het nodige bij aan te tekenen, zeker in de huidige omstandigheden. Oorlog voeren is per definitie een bezigheid waarbij je dingen doet die niet deugen, welke humanitaire standaarden er ook in de Geneefse Conventie mogen staan. Elk gewapend conflict is smerig, schone oorlogen bestaan niet. Je kunt dat betreuren, maar daarmee is het nog niet veranderd. Ook de verdedigende partij houdt zich lang niet altijd aan het internationaal recht. Die term heeft sowieso iets lachwekkends als het om de invasie van een ander land gaat. En als de offensieve partij er daarbij niet voor terugschrikt burgerdoelen te bestoken.

Rusland is gewapenderhand Oekraïne binnengevallen en probeert dat land in te lijven. Daarbij gaat het niet ‘mild’ te werk, zoals Baudet en zijn papegaaiencircus beweren, maar nietsontziend. Dan moet je niet al te vreemd opkijken als de tegenpartij methoden hanteert die haaks staan op de ooit in veilige vredestijd afgesproken normen en waarden.

Maar deze overwegingen zijn Thierry vermoedelijk te ‘complex’. Het is daarom inderdaad maar beter dat hij is weggebleven van de Kamerbijeenkomst waar Zelenski het woord voerde. Dat er op het democratisch functioneren van Oekraïne het een en ander is aan te merken, valt onmogelijk te ontkennen. Op het democratisch functioneren van Rusland valt nog veel meer aan te merken. Maar daarover zul je Baudet nooit iets negatiefs horen zeggen. Want Poetin is zijn grote idool en Zelenski een schurk. Simpel toch?