Voormalig CDA-leider Wopke Hoekstra mag van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leynen Frans Timmermans opvolgen als ‘klimaatpaus’. Daarmee zal hij het ook wel worden. Het Europarlement doet ongetwijfeld nog  een beetje moeilijk, maar voor Wopke is er geen echt gevaar. Hij maakt nog altijd deel uit van de christendemocratische familie. In Nederland mag die geminimaliseerd zijn, Europees gezien is ze nog oppermachtig.

Bovendien zal de liberale fractie zich naar verwachting eveneens grotendeels achter Hoekstra opstellen. Misschien zelfs de socialisten, want ex-PvdA-leider Diederik Samsom zal wel aanblijven als topambtenaar klimaat. Samsom stond Timmermans altijd trouw bij in diens strijd tegen de opwarming van de aarde, dus de sociaaldemocraten zullen het gevoel houden toch een beetje aan de knoppen te zitten.

De vraag blijft: waarom wilde premier Mark Rutte met alle geweld dat Hoekstra Timmermans zou opvolgen? Had Samsom, of anders iemand als D66-leider Sigrid Kaag, niet veel meer voor de hand gelegen?

Samsom is waarschijnlijk al snel afgevallen. Hij mag dan een persoonlijke vriend zijn van Rutte, de PvdA is op dit moment geen regeringspartij. Het is zeer ongebruikelijk een mooie post in Brussel aan een niet-coalitiegenoot te gunnen. Zover gaat de vriendschap in de politiek ook weer niet.

Kaag dan. Of voor mijn part haar partijgenoot Kajsa Ollongren, als minister van Defensie ook een belangrijk kabinetslid. Was D66, wél een coalitiegenoot tenslotte, niet een keer aan de beurt bij de verdeling van internationale posten? Die pro-EU-partij heeft nog nooit een eurocommissaris geleverd.

Naar je mag aannemen hebben de democraten vrij hoge ogen gegooid in de kabinetsdiscussie over de opvolging van Timmermans. Maar uiteindelijk ging één belang voor: het eigenbelang van Rutte.

Hoekstra zal vermoedelijk hooguit een jaar in Brussel mogen resideren. Over een jaar zijn er Europese verkiezingen en wordt de commissie demissionair. Het is niet uitgesloten dat het CDA dan nog steeds regeringspartij is, maar het zal zeker fors kleiner zijn dan nu. Van de 14 zetels blijft volgens de opiniepeilingen hooguit de helft over. Zou iemand die lid van een dergelijk partijtje is veel kans maken op een belangrijke Europese post? De vraag stellen is haar beantwoorden.

Nee, over een jaar is het afgelopen met Hoekstra. Nederland zal dan een nieuwe Eurocommissaris moeten voordragen. Wie? Alsnog een D66’er (als dat tegen die tijd nog in de regering zit)? De kans dat Wopke er niets van bakt is veel groter. Zodat in Nederland straks de roep zal weerklinken om een verlosser. Die dan in de coulissen klaar zal staan. Wellicht is hij zelfs nog demissionair premier

Rutte schermt nu nog wel een beetje met zijn belangstelling voor een lerarenbaantje, maar het valt moeilijk te geloven dat de (inmiddels voormalige) VVD-leider dat echt meent. Een post als voorzitter van de Europese Commissie komt veel meer in aanmerking. En eerder zei Rutte wel dat hij geen topfunctie in Brussel nastreeft, maar het denken hoeft toch niet eeuwig stil te staan? Ik sluit zelfs niet uit dat Rutte zich over een jaar niet meer kan herinneren ooit gezegd te hebben dat hij niet naar Brussel wil.