De PVV is volgens een zeer recente peiling van Ipsos en EenVandaag gestegen naar 47 Kamerzetels. Dat zijn er liefst 10 meer dan bij de verkiezingen die nog maar zo kort geleden plaatsvonden. De winst gaat ten koste van alle grote partijen, maar toch hoofdzakelijk van de VVD. Zij komt in deze poll uit op 18 zetels, een verlies van 6 vergeleken bij de laatste stembusuitslag. Ook het NSC verliest overigens, zij het niet zo veel. Het gaat van 20 naar 19 zetels.

De liberalen kunnen uit deze prognose, die qua resultaat nogal lijkt op twee voorgaande, drie uiteenlopende conclusies trekken.

In de eerste plaats: geen. Het is maar een peiling, die nog door heel wat andere gevolgd zal worden. Wie weet wat daar de uitkomst van is. Bovendien: de meeste kiezers horen graag bij de winnaars, en de partij van Geert Wilders was bij de verkiezingen overduidelijk de grootste. De opkomst speelt trouwens ook een rol. Heel wat mensen die bij een telefonisch interview zeggen PVV te zullen stemmen, komen waarschijnlijk in werkelijkheid niet opdagen als de kiesbureaus opengaan.

De VVD kan ook als volgt redeneren. Wij hebben ons verzet tegen een coalitie met extreemrechts. Onze partijleider Dilan Yeşilgöz zei dat ze niet wilde dienen onder premier Wilders. Die is welkom in de volgende regering, maar niet als zijn partij als nummer 1 eindigt.

Dat was niet verstandig, want de kiezer wil nu eenmaal zo’n kabinet. Laten we onze weerstand opgeven en een deal sluiten met de PVV. Mocht die er uiteindelijk toch niet komen, dan ligt dat aan de partij van Pieter Omtzigt. Wij kunnen er niet de dupe van worden.

Laten we daarbij als symbool van onze goede wil en onze bereidheid om zaken te doen Yeşilgöz er vast uit mieteren. We waren toch al niet tevreden over haar optreden, dus we kunnen haar beter snel op straat zetten, voordat de VVD te klein is om nog serieus te nemen. Bij onze achterban ligt ze ook al niet goed, blijkt uit allerlei onderzoek.

Er is ook nog een andere liberale redenering mogelijk. De PVV wordt veel te groot en te machtig. Een herhaling van de vorige verkiezingsuitslag is absoluut niet wenselijk. We kunnen beter stoppen met formeren onder leiding van die hansworst Ronald Plasterk en zorgen dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Uiteraard niet met Yeşilgöz als lijsttrekker, want die heeft er de vorige keer niks van gebakken.

Deze drie mogelijkheden heeft de VVD. In de laatste twee varianten belandt Yeşilgöz op de keien. Zij zal er zich dus met hand en tand tegen verzetten. Ze zal opteren voor het eerste scenario. Doen alsof haar neus bloedt. Alsof die peiling een dagkoers was. Dat was het immers ook? Wie weet valt de echte verkiezingsuitslag wel mee.

Of dat een verstandige keuze is, valt te bezien. Voor Yeşilgöz pakt ze uiteraard wel goed uit.