Zou het VVD-congres, dat straks in Rotterdam begint, wel een veilige werkplek zijn voor Mark Rutte? Of zou daar een ware angstcultuur heersen, vol grensoverschrijdend gedrag? Ik vrees dat het laatste het geval zal zijn.

Het congres gaat in de eerste plaats over het asielbeleid. Rutte heeft een paar weken terug beloofd (na een ‘pittig gesprek’) dat hij zal zorgen voor minder vluchtelingen. Hoe? Dat liet hij in het midden. Hij zette zelfs niet uiteen wat hij onder ‘minder’ verstaat.

Ik vrees dat veel congresbezoekers daar wél heel concrete ideeën over hebben. Zij willen helemaal geen asielzoekers meer erbij. Sterker nog: ze vinden dat er nu al veel te veel ‘buitenlanders’ in Nederland rondlopen. Anders waren ze toch geen lid geworden van de VVD? Voor lieden die dol zijn op asielzoekers staan andere partijen open. Niet dan?

Die boze VVD-leden zullen naar ik aanneem weinig begrip hebben voor het tere zieltje van Mark. Oplossingen willen zij horen en snel een beetje. Voor het gegeven dat Rutte in de coalitie, die ook bestaat uit onder meer D66 en de ChristenUnie, de vrede dient te bewaren zullen zij weinig begrip hebben.

Trouwens, de congresbezoekers zullen toch al niet erg blij zijn. Een paar maanden terug nam een (toegegeven: krappe) meerderheid van de leden een motie over stikstof aan die lijnrecht inging tegen het kabinetsbeleid. Ja, zelfs tegen het beleid van partijgenote Christianne van der Wal, de stikstofminister. De ex-partijvoorzitter, nota bene. VVD’ers hebben in het algemeen weinig met de natuur en heel veel met de boeren. Zelfstandige ondernemers tenslotte. Om hen te steunen is de partij ooit opgericht. In al die aandacht voor kwetsbare plantjes en beestjes ziet de gemiddelde liberaal niks.

Maar wat heeft het kabinet met hun motie gedaan? Niet uitgevoerd! Genegeerd! Schandalig toch? Ik denk dat Rutte een en ander moet gaan uiteggen. En laat hij met een goed verhaal komen, anders kan hij wel een andere werkplek opzoeken.

De JOVD , de liberale jongerenorganisatie, zou dat sowieso al geen verkeerd idee vinden. De voorzitter en een bestuurslid van deze club gaven gisteren een groot interview waarin ze hun partijleider de wacht aanzegden. Meteen oprotten is misschien niet nodig, maar er moet wel een heleboel veranderen. Zoals het nu gaat, gaat het mis. ‘In dit land wordt je slapend rijk en werkend arm,’ aldus de JOVD’ers. Terwijl hier al sinds mensenheugenis een liberale premier aan de macht is. Nu vraag ik je!

Nee, een prettig gevoel zal Rutte niet overhouden aan dit congres. Maar jammeren zal er niet bij zijn. De premier kan zich hooguit troosten met de gedachte dat vlakbij (in De Doelen in Rotterdam) een D66-congres plaatsvindt. Waar partijleider Sigrid Kaag het – om heel andere redenen, maar niettemin – ook tamelijk vervelend zal krijgen.