Nu ze heeft aangekondigd de politiek te verlaten, is Sigrid Kaag niet langer de lievelingsvijand van extreemrechts. De voormalige D66-leider blijft weliswaar zeer negatief bekend staan (‘vuile heks’), maar als ultiem haatobject voldoet ze niet meer.

Gelukkig is er een vervanger: Frans Timmermans. Lijsttrekker en fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, dus een zeer fout type in de ogen van het PVV-electoraat en zijn soortgenoten. Dat hij bij de verkiezingen zelfs nog één zeteltje meer heeft gehaald dan Kaag anderhalf jaar geleden, bezorgt de aanhangers van het rechtse populisme kennelijk een hartverzakking. Deze Timmermans deugt niet!

Waarom de Geert Wildersfans en hun soortgenoten zich zo druk maken ontgaat me. Ze hebben de PVV aan een glansrijke overwinning geholpen. Hun partij bezet niet minder dan 37 zetels. Ze voert met BBB, VVD en NSC serieuze onderhandelingen over een regeerakkoord.

Of die lukken is nog even de vraag, maar de kans dat de roodgroenen van Timmermans de komende regeerperiode nog de Trêveszaal zullen betreden lijkt mij bijzonder klein. Mocht de formatie Wilders I mislukken, dan zie ik eerder nieuwe verkiezingen in het verschiet liggen dan een doorstart van de formatie met de linkse wolk. Voor verkiezingen zijn de vooruitzichten voor de radicale populisten trouwens ook bijzonder rooskleurig. Tenminste als je mag afgaan op de eerste peilingen, waarin de PVV flink wint, ten koste van de meeste concurrenten.

Je zou dus verwachten dat de Wilders-kiezers en hun verwanten de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Maar dat is, als je de sociale media mag geloven, absoluut niet het geval. Het gehak op alles wat links is, gaat onverminderd door. En Timmermans vormt daarbij het favoriete slachtoffer. Daarbij moet vooral zijn uiterlijk het ontgelden, hoewel ook zijn naam de lachspieren blijft beroeren.

Talloos zijn de  tweets en andere erupties over het feit dat ‘Timmerfrans’ (ofwel ‘Frenske’) te dik is. Dat  BBB-leider Caroline van der Plas ook wel eens mag afvallen, zul je in extreemrechtse  kringen niet vaak vernemen. Timmermans is een volgevreten vetzak en verder hebben we het nergens over. De vreugde dat GroenLinks-PvdA-getrouwen vaak niet op hem hebben gestemd (maar op een bij voorkeur gehoofddoekte vrouwelijke kandidaat) is evenmin van de lucht. ‘Zelfs zijn eigen achterban lust hem niet’, luidt het schampere commentaar.

Je vraagt je af waar de PVV-stemmers zich eigenlijk zo boos over maken. Timmermans speelt in de Tweede Kamer vrijwel geen rol. Hij mag er voor spek en bonen bij zitten, voor een aanzienlijk lager salaris dan hij als eurocommissaris opstreek. En dan toch die enorme woede als hij het waagt te zeggen dat extreemrechts uit een serie racisten bestaat. Ook Kaag-opvolger Rob Jetten roept overigens nog een heleboel grimmigheid op, hoewel zijn partij bij de verkiezingen 15 zetels heeft verloren.

Ik zou zeggen: geniet van jullie geweldige verkiezingsoverwinning PVV-volgelingen en stop met die kinnesinne. Dit is jullie moment! Straks kan het te laat zijn. Misschien komt de kabinet-Wilders er wel niet. En wie weet zitten al die polls die jullie een nog grootsere toekomst voorspellen er naast. Bij de laatste verkiezingen was dat (behalve wellicht enkele dagen van tevoren) tenslotte ook het geval.