Roger Stassen, Fantasie

KyuYong Eom illustrator uit Zuid-Korea

Biologen hebben het wel eens over de diersoort mens. En of u dat nu leuk vindt of niet aanvaardt het maar. Wij hebben een gelijkaardig fysisch uiterlijk (als bijvoorbeeld aapachtigen) en hebben van die beestachtige trekjes waar we misschien niet heel erg fier over zijn.  Lage driften, door hormonen gestuurd gedrag, het is ons allemaal niet zo vreemd. Onze verre en hongerige voorouders gingen jagen om aan de nodige calorieen te raken. Ongevaarlijk was dat niet. Ze riskeerden menigmaal hun vege lijf en adrenaline joeg, ja spoot door hun aders.
Nu, duizenden jaren later zijn we, volgens diezelfde biologen, geen greintje veranderd. Alleen… vanaf onze geboorte tot de “eeuwige jachtvelden” wordt er zelden of nooit meer gejaagd. Geen adrenalineroes, geen “kicks” meer. Sorry jongens, dat moet dan hoogdringend gecompenseerd worden!

Fantast 2, Roger Stassen

Frank Frazetta, Brooklyn NY 1928-2010

Bij gebrek aan volstaat dikwijls het fantaseren over. Hoe graag zouden wij ons zoutloze kantoorklerkbestaan zonder “spannende” momenten, al was het even maar in gedachten verruilen met. Met die stoere oversaagde kerel met spieren als stalen kabels, onoverwinnelijke zwaardvechter met aan zijn voeten die droomvrouw met dat prachtige lichaam die je bewonderend, maar vooral smachtend, aankijkt.

Dat gebrek aan kicks en opwinding wakkert onze fantasie aan, tot zover. En nu komen de artiesten, de kunstenaars aan zet. Zij, de getalenteerden, kunnen jouw droomwereld vorm geven. In de filmwereld zijn de technische middelen dusdanig geavenceerd dat geen enkele fantasie een probleem vormt. En wij, wij lusten er pap van. Zie het fenominale succes van Lord of the rings,  Game of Thrones, Outlander, Dune, True Blood etc.

Roger Stassen, Fantasie

Luis Royo, Olalla Spanje 1954

Fantasy art is inmiddels een begrip geworden. De pioniers schilderden op doek. Zo mag Frank Frazetta beschouwd worden als “de” enige echte grondlegger. Niemand zal hem ooit nog kunnen evenaren. Luis Royo is nog zo een fenomeen. Hij troont je mee naar de gruwel van de hel. Je daalt erin af, ontmoet demonen en duivels en bloedmooie vrouwen. Om hen (de vrouwen) te kunnen ontmoeten zou je oh zo graag een zondig leven willen leiden. Ikzelf ben aardig op weg.

Roger Stassen, Fantasie

Roger Stassen, Fantasie

Donato Giancola, Vermont U.S.A. 1967

Roger Stassen, Fantasie

Boris Vallejo, Lima Peru 1941

Roger Stassen, Fantasie

Julie Bell, Texas U.S.A. 1958 (sinds ’94 gehuwd met Boris Vallejo)

Roger Stassen, Fantasie

Bayard Wu, Shenzen China

Fantasy is nu het dominante genre in de gamewereld. Het is daar dat een nieuwe generatie artiesten te vinden is. Gamers vertoeven tijdens het spel in digitale virtuele werelden die steeds fascinerender en echter zijn beginnen te lijken. De kicks, de opwinding, de adrenalineroes worden alsmaar intenser. Met een virtual reality bril op je hoofd en perfecte geluidsweergave zit je er middenin.

Je hebt het Walhalla nu bereikt en hoeft dus niet te wachten tot je obese lijf het gaat begeven. Daar voel je de zachte frele handen van een stel smachtende godinnen langzaam opwaarts aan je gespierde dijen frummelen. “Aaaaahhh, hou even op, ik moet ginds nog enkele orgs en trollen het hoofd afhakken”.