Bij de VVD hebben ze hun knopen geteld. Lijsttrekker Dilan Yeşilgöz sluit een verbond met de PVV niet langer uit, heeft ze laten weten. Haar voorganger Mark Rutte deed dat wel nog min of meer, maar Yeşilgöz vindt het op voorhand blokkeren van politieke tegenstanders ‘Haags gedoe’.

Dat is het natuurlijk ook. Het grote uitsluiten zou pas moeten plaatsvinden als de kiezer gesproken heeft. Maar dan dient het ook te gebeuren. Toch?

Helaas ben je er bij de VVD allerminst zeker van dat  er straks de juiste keuzes worden gemaakt. Je hoeft niet heel ver in de politieke geschiedenis terug te gaan om op Rutte I te stuiten, het beruchte gedoogkabinet. VVD en CDA werkten daarin samen met de PVV. Het voorland van Yeşilgöz I?

Het heeft er alle schijn van. De liberale lijstaanvoerder liet vrijdag blijken dat ze de PVV niet langer politiek besmet acht. ‘Ik wil eerst zien waar de heer Wilders mee komt’, zei ze ferm tegen de media. Ze was zich ongetwijfeld ervan bewust tot welke krantenkoppen dat statement zou leiden.

Nu heeft Rutte na het mislukken van zijn eerste kabinet weliswaar ook de populistische partij nooit helemaal taboe verklaard, maar Wilders moest dan wel zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak terugnemen. Dat zou hij natuurlijk nooit doen. Zo bezien sprak Rutte dus wel degelijk een veto tegen de PVV uit.

Is er na het pappen en nathouden van de kabinetten Rutte III en IV een nieuwe periode aangebroken? Yeşilgöz laat weten dat ‘de tijd voortschrijdt’ en dat ze ‘vooruit wil kijken’.

Dat is heel andere taal dan CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal eerder vorige week nog verkondigde. Als de PVV gedoogd wordt, doen de christendemocraten niet mee, liet hij weten.

Maar ik denk dat Yeşilgöz en de haren daarvan niet bleek om de neus zullen worden. Het CDA zal met zijn nieuwe, ietwat linksige koers bij de verkiezingen zo weinig zetels halen dat het als factor in de kabinetsformatie vrijwel te verwaarlozen valt. VVD, BBB, PVV en wat extreemrechtse franje zijn mogelijk al voldoende voor een Kamermeerderheid. Dan heb je die vervelende Omtzigt met zijn rare praatjes niet nodig.

Misschien dat Wilders nog begint over de EU en over ‘een dijk om Nederland bouwen tegen de vluchtelingen’. Zover gaat het regeerakkoord natuurlijk niet. Maar wellicht wil Geblondeerde Geert het kabinet wel gedogen. Dan kun je dat soort kwesties buiten hem om regelen, zoals in Rutte I.

Yeşilgöz zou dan zonder problemen het Torentje in kunnen. Dat is een plek waar ze dolgraag naar toe wil. De eerste vrouwelijke premier van Nederland. De eerste vrouw van allochtone afkomst zelfs.

Dat zo’n kabinet waarbij rechts Nederland zijn vingers zou aflikken vermoedelijk snel valt, is een zaak van later zorg. Zijn Rutte III en IV trouwens ook niet voortijdig afgetreden?