U zult er vast met grote spanning op hebben gewacht: de persoonlijke mening van de koning over het nazi-verleden van zijn grootvader. Officieel zegt hij daar niets over. Dat is beleid. Maar uit zijn mail aan de minister-president blijkt dat hij er zeker zijn gedachten over heeft. En dankzij onze bron ten paleize kunnen wij u daar exclusief van op de hoogte brengen.

“Beste Mark, demissionaire kanjer,

Mijn laatste staaltje modern koningsschap, de ’transparante vorst’, heeft nogal wat losgemaakt. We overdrijven niet als we zeggen dat het nazi-lidmaatschap van Opi Benno is ingeslagen als een clusterbom. Oud nieuws, natuurlijk, iedereen wist het. Maar toch, topic nummer 1 bij alle talkshows en de andere pretprogramma’s! Het was buitengewoon vermakelijk: rijp en groen over zijn motieven om lid te worden, zijn karakter en waarom hij die lidmaatschapskaart heeft bewaard. Twintig jaar na zijn dood moest hij nog even op de divan. Had ie vast erg om gelachen.

Ik zal niet zeggen dat ik hem goed gekend heb. Maar ik heb hem natuurlijk wel van nabij meegemaakt. Mijn moeder vond hem een ‘raadsel dat vele vragen opriep’. Volgens mijn vader was hij een ‘Hochstapler’, charlatan, oplichter, bon-vivant, schavuit en golddigger (hij was erg gesteld op Max). Hij wilde vooruit in het leven, hoe dan ook, en als je dat in gedachten houdt, wordt veel duidelijk. Vrijwel iedereen uit zijn kringen trok na Hitlers machtsovername dat bruine hemd aan. Het was een carrièremove. Net als dat huwelijk. Wijlen mijn broer zei bij het zien van de huwelijksfoto dat het een wonder is dat hij bij Omi nog vier kinderen heeft weten te verwekken. Want om met Reve te spreken: ze was niet bepaald de hoofdprijs in de liefdesloterij.

Mooie vrouwen, snelle auto’s, jagen op groot wild en tussen die bedrijven door onze handelsbelangen vertegenwoordigen. Dat was zijn leven. ‘White privilege’, zei Alexia laatst met opgetrokken neusje. Ik zou er zo voor tekenen, maar dan krijg ik gelazer met Max. Enfin, ik mag niet mopperen, met het speedmonster en binnenkort weer op de jacht. Helaas niet op de olifant of neushoorn of ander met uitsterven bedreigd wild, maar zelfs een mens met blauw bloed kan niet alles hebben.

(Als ‘degenen die na ons komen’ dit lezen, zullen ze zeggen: zie je wel, het zit in de familie.)

Nu wil iedereen weten waarom hij die lidmaatschapskaart niet heeft verbrand. Zou ie het hebben vergeten, verdrongen, of stiekem toch sympathie hebben gehouden voor de bruine zaak? Flauwe kul. Wat dacht je van de middelvinger, de Stinkefinger, zoals ze zo treffend zeggen in zijn Heimat? Laten zien dat je overal lak aan hebt? We moeten het vooral niet ingewikkelder maken dan het is. En aan de hemelpoort zullen ze er niet naar gevraagd hebben.

Max is trouwens niet zo voor die openheid. Ze is bang dat de archiefmollen ook in het verleden van haar familie gaan wroeten en het een en ander opdiepen over het zeer geheime leven van opa Zorreguieta. Ik heb haar gezegd dat de lijken uit hullie kast vast niet zo erg zullen stinken als de onze, maar ze leek er niet erg gerust op. Desnoods laten we dat onnozele blonde wicht ( Dionne Stax?, red.) die die docu over haar jonge jaren heeft gemaakt, nog eens uitrukken. Even door de wasstraat met dat verleden en klaar is Kees. Wat vind jij?

Nu willen ze ook de straten die naar hem vernoemd zijn ombenoemen. Ze doen maar. Als er weer een plein of straat naar hem vernoemd was, zei hij altijd: dat is de enige plek waarop ik over me laat lopen, want je kon wel met hem lachen. En als ze het Prins Bernard-fonds een andere naam willen geven, idem. Hij had toch niks met cultuur. Nou ja, de films met Dirty Harry (over een ruige politieman die het recht in eigen hand nam, red.) mocht hij graag zien. Daar werd tenminste veel in geschoten.

Ik heb effe geen zin in politiek. Ik hoop niet dat je het erg vindt. Er gebeurt toch niks. Bolle Frans houdt zich nog gedeisd, de Goed Heilig Man uit Enschede heeft zijn eerste tegenslagen moeten incasseren en die Turkse mevrouw van jullie doet het niet onaardig. En het grut scharrelt kansloos rond op het erf. Ik hoop dat het in ‘ de hete fase’ spannender wordt, want hier krijgt de mens geen rooie oren van. Ik maak me wel zorgen over de betrouwbaarheid van de peilingen. In de ene is Bolle Frans de grootste en in de andere ligt hij dik achter op de Turkse mevrouw. Ok, het is geen wetenschap, maar toch, hoe ken dat? Spelen voorkeuren toch een rol?

Dus nu echt serieus. Wat doen we met onze club? Wat een zooitje. Als ik mijn koninkrijk zo zou bestieren, was dit allang een republiek. En terecht. Dat Louis zich er mee gaat bemoeien, is het enige lichtpunt. Zoals je weet denk ik behalve over staatszaken ook diep na over het echte leven. En ik heb een voorstel. Zodra jij klaar bent met de polletiek word je voorzitter van de RvC en ga je samen met Louis de boel uitmesten. Dat is toch veel spannender dan de EU of NAVO? Nog een keer die Rotterdammers met de schaal zien hossen, is in strijd met de natuurlijke orde der dingen en kan deze jongen niet verdragen. Wil meneer daar eens goed over nadenken?

WA’

Ps. Heb net het esseej van Maxim Ferbruari gelezen over KI (Ariane denkt dat het kunstmatige inseminatie is), de politiek en de rechtsstaat. Zeer aanbevolen. En nu lekker de nieuwe Stephen King.