In de Tweede Kamer is het niet alleen druk op het linkse front, ook het aantal extreemrechtse partijen mag er wezen. PVV, Forum voor Democratie, JA21, Belang van Nederland en de BoerBurgerBeweging strijden allen om de erfenis van Pim, of hoe moet je het noemen. Laatstgenoemde partij schaart zich wellicht zelf niet onder het rechts-populistische vaandel, maar ik zou niet weten welk argument ertegen is om dat wel te doen. BBB neemt onveranderlijk ultrarechtse standpunten in en het enige Kamerlid van deze partij, Caroline van der Plas, kun je toch moeilijk anders dan als buitengewoon populistisch karakteriseren.

Deze Caroline (uit te spreken op zijn Engels) noemt zich op Twitter liefelijk Lientje (@lientje1967), maar verder is er weinig liefelijks aan haar te bespeuren. Ze is bijna onveranderlijk gehuld in een stoer leren jack, draagt haar bril zo goed als altijd op haar hoofd en heeft een bijzonder woest kapsel als handelsmerk. Met deze outfit heeft ze sinds haar entree in de Kamer furore weten te maken. Volgens opiniepeilers is haar partij (dus zijzelf) intussen goed voor een zeteltje of tien. Meer dan het CDA, dat als zelfbenoemde boerenpartij toch als een concurrent valt te beschouwen.

Van der Plas (ex-journaliste tenslotte) voelt heel goed aan hoe je publiciteit moet verwerven.  Ze begon haar politieke loopbaan uiterst voortvarend. Daags na de verkiezingen stapte ze op een tractor om koers te zetten naar het Binnenhof. Een actie die in haar voormalige beroepsgroep zeker niet onopgemerkt zou blijven, wist ze. Ook nam ze veelvuldig deel aan praat- en spelletjesprogramma’s op tv, want die staan garant voor meer naamsbekendheid. Ze dook onder meer op in ‘De Slimste Mens’ en ‘Spaanders’ en schoof aan bij ‘Jinek’, uitzendingen die het moeten hebben van Bekende Nederlanders, die ze desnoods zelf creëren.

Virtueel is BBB inmiddels de derde partij in de extreemrechtse hoek. PVV en JA21 moet ze nog voor zich dulden, maar Forum en dat partijtje van zetelrover Wybren van Haga kijken in de peilingen al tegen haar brede rug aan. Geen wonder dan ook dat in dit kamp sprake is van enige naijver. Thierry Baudet, het steeds minder succesvolle boegbeeld van FvD, noemde haar ooit minachtend ‘mainstream rechts’. Van der Plas accepteert de bestaande wereldorde en wil die alleen maar een beetje ‘bijschaven’, betoogde hij.

Ik denk niet dat Lientje 1967 lang wakker zal hebben gelegen van deze kritiek. Laat Thierry maar brullen, heeft ze vermoedelijk gedacht. Zijn partij krijgt vast nóg wel een keer met een afsplitsing te maken. Bij mij kan zich de eerste tijd niet eens iemand afscheiden, want ik heb maar één zetel.