Kamerleden moeten hun neveninkomsten (groter dan 50 euro) bekendmaken. Doen ze dat niet dan kan hun een schorsing wachten. Ze mogen wel een kleinigheid bijverdienen, maar ze dienen beschikbaar te blijven voor hun hoofdberoep, en dat is Kamerlid.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft dat aan den lijve ervaren. Vorig jaar was hij een paar dagen niet meer welkom in de Tweede Kamer omdat hij weigerde te melden dat hij er als uitgever van zijn eigen boeken een aardige cent bijverdient. Tal van deugpartijen, samen een ruime meerderheid, stemden voor een sanctie tegen hem.

Heeft dat geholpen? Het antwoord is ‘nee’. Baudet mocht een week niet aan debatten meedoen. So what? Thierry verschijnt toch al nauwelijks in de Tweede Kamer. Bij heel wat debatten komt hij niet opdagen. Dus een weekje verplicht wegblijven maakt hem echt niet uit. En zijn enkele honderdduizenden aanhangers evenmin, want ze zien Baudet als een godheid die altijd gelijk heeft.

D66-Kamerlid Joost Sneller vindt dit te gek worden. De ‘straffeloosheid’ moet volgens hem eindigen. Hij heeft een voorstel ingediend om over hun schnabbels zwijgende Kamerleden een schorsing op te kunnen leggen die pas wordt opgeheven als ze hun nevenfuncties bekend maken.

Zou dat helpen? Als we er even van uitgaan dat het D66-voorstel een meerderheid krijgt, blijft het de vraag. Stel nu eens dat Baudet voor de rest van zijn leven niet meer aan debatten mag deelnemen, maakt dat dan werkelijk verschil?

Voor iedereen die een hekel heeft aan complottheorieën en andere wartaal ongetwijfeld. Maar voor de fans van Thierry? Ik zie de commentaren al voor me. Hem wordt de mond gesnoerd omdat ze bang voor hem zijn, zullen die luiden. Baudet weet immers altijd alles beter, vindt zijn electoraat. De linkse (dat begint al bij de VVD) kliek wil hem het spreken beletten.

Ik vrees dat de heldenstatus van Baudet door een levenslange schorsing alleen maar zal toenemen. Want in de media kan hij natuurlijk blijven beweren wat hij wil. Een heel wat media zullen zijn optredens liever uitzenden dan die saaie Kamerdebatten.

Als de deugpartijen in de Kamer eerlijk zijn, zullen ze moeten toegeven dat er tegen Baudet nauwelijks iets helpt. Iemand die zonder problemen kan verklaren dat corona maar een ‘griepje’ is en dat Poetin een ‘milde’ oorlog voert tegen Oekraïne (om zijn voornaamste onzinbeweringen te citeren) is onbestrijdbaar. Neem je hem zijn podium af dan vindt hij wel weer een andere plek van waaruit hij de massa kan toespreken.

Hoe meer je je tegen zo iemand verzet, hoe hoger hij rijst in de ogen van zijn achterban. Het enige dat je kunt doen is hem in zijn sop te laten gaarkoken. En dat gebeurt niet door voorstellen te doen à la Sneller.