Op Twitter is de hashtag #thierryisgevaccineerd een doorslaand succes. Honderden twitteraars melden dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zich in het geniep heeft laten inenten tegen het coronavirus. Volgens sommige berichten – met als bron ‘de vriendin van een nicht’ of iets dergelijks – zou hij zelfs al een boostershot hebben ontvangen. De tweets worden ondersteund met verwijzingen naar een bedrieglijk goed lijkende teletekstpagina, maar ook met afbeeldingen die overduidelijk gefotoshopt zijn. Echte politici als voormalig PvdA-chef Lodewijk Asscher en GroenLinks-leider Jesse Klaver werken aan de satire mee. ‘Het is trending, dus het zal wel waar zijn,’ schrijft laatstgenoemde.

In één moeite door laten twitteraars weten dat samenzweringsfanaat en oprichter van de actiegroep Viruswaarheid Willem Engel in werkelijkheid een AIVD-agent is. In het diepste geheim natuurlijk. Ook bij deze meldingen vormen nagemaakte mediaberichten en redeneringen als ‘het heeft op Facebook gestaan dus het klopt’ het bewijs. Overigens stond in De T. een paar dagen terug een artikel waarin complotdenkers elkaar ervan beschuldigen door de overheid betaald te worden. Maar een dergelijk op duistere bronnen gebaseerd stuk lijkt me nauwelijks serieuzer te nemen dan een weergave op de sociale media.

Hoe stel je je op als je op deze manier met je eigen wapens wordt aangevallen? Het enige verstandige dat je dan kunt doen is de hashtag negeren, zou ik denken. Doen alsof je neus bloedt en wachten tot de storm overwaait. Na een paar dagen heeft iedereen er genoeg van en sterft de beschadigingsactie vanzelf uit.

Maar dat is niet wat Baudet en Engel deden. Beiden hebben de aantijgingen heftig en vrijwel onmiddellijk ontkend. Op Twitter nota bene, al ligt dat medium in hun situatie wel voor de hand. Waarschijnlijk kennen zij nauwelijks een andere plek om te reageren.

Baudet verklaart op de van hem bekende gelijkhebberige toon dat hij ‘het grapje’ wel kan waarderen, ‘als mensen het maar niet gaan geloven’. ‘Dus voor alle duidelijkheid: ik heb me NIET laten vaccineren en zal dat ook NOOIT doen.’ Uiteraard gebruikten twitteraars die mededeling vervolgens om te bewijzen dat Thierry zich wel degelijk heeft laten prikken: ‘Dat zou ik ook zeggen als ik gevaccineerd was.’ Ook Engel kreeg dit koekje van eigen deeg toen hij de aanvallen op het sociale medium een tactiek noemde om ‘verdeeldheid te zaaien onder niet gevaccineerden’. ‘Word wakker, mensen,’ twitterde een anonimus.

Dat Engel, die vrijwel geen zin zonder taalfouten kan schrijven, zo dom is om zich voor het karretje van zijn tegenstanders te laten spannen, hoeft weinig verbazing te wekken. Maar Baudet? Die heeft toch anderhalve universitaire studie met goed gevolg afgesloten? Die spreekt toch een aardig mondje Latijn? Hij is toch nota bene doctor? Hij presenteert zich toch als ‘de allergrootste intellectueel die Nederland ooit gekend heeft’?

Iedereen snapt dat je niet in pesterige provocaties moet trappen. Iedereen die goed bij zijn hoofd is althans. Als je dat wel doet is er iets ernstigs mis met je. Misschien toch een bijwerking van het vaccin?