Vanmiddag nog even de ‘troostfinale’ en morgen de echte en dan zit het wereldkampioenschap voetbal in Qatar er weer op. Hele grote incidenten bleven tot nog toe uit, dus de oliesjeiks in dat landje zullen wel van een succes spreken. In elk geval hebben ze hun tot voor kort volstrekt onbekende staatje op de wereldkaart weten te zetten. Vrijwel dagelijks live uitzendingen uit dat dorre stukje woestijn, wat wil je nog meer? Al die gastarbeiders die onder erbarmelijk regime die stadions hebben moeten bouwen zijn niet voor niets gestorven!

Ook onze eigen koning Willem-Alexander kan tevreden zijn, want hij hoefde niet af te reizen. Zou Oranje de finale hebben gehaald, dan had er niks anders opgezeten, maar nu mocht hij lekker thuisblijven. Hoogstwaarschijnlijk heeft onze vorst een royale zucht van verlichting geslaakt in paleis Huis ten Bosch, want onaangename publiciteit bleef hem hierdoor bespaard.

Of misschien had Willem-Alexander het wel verwacht. De liefhebber van complottheorieën kan het niet ontgaan zijn dat onze boys bijzonder knullig geacteerd hebben op het toernooi. De achtste finale hebben ze nog weten te halen, maar dat was met zulke zwakke tegenstanders in de groepsfase ook geen kunst. Daarna troffen ze de VS. Al evenmin een onoverkomelijk struikelblok.

In de kwartfinale tegen Argentinië ging het evenwel mis.  Logisch natuurlijk als je je zo afwachtend, om niet te zeggen bangelijk opstelt, met een spelpatroon dat voornamelijk uit tikkie breed en tikkie terug bestaat. Niettemin wisten de nationale elf het nog tot de penaltyserie te schoppen, hetgeen erop duidt dat de tegenstanders niet onklopbaar waren. Maar toen.

Je moet eigenlijk wel erg goedgelovig zijn als je denkt dat het géén opzet was dat ons team aan het slot van de wedstrijd ten onder ging. Om te beginnen dook doelman Andries Noppert, die juist zo’n geweldige reputatie had opgebouwd, keer op keer pontificaal in de verkeerde hoek, ook misten Virgil van Dijk en Steven Berghuis buitengewoon opzichtig. Terwijl ze volgens bondscoach Louis van Gaal een jaar lang speciaal hebben getraind op het nemen van strafschoppen. Naar mijn mening ben je behoorlijk naïef als je niet inziet dat hier van opzet sprake was. Op koninklijk bevel!

Noppert, Van Dijk en Berghuis krijgen over afzienbare tijd vast een lintje. En Van Gaal? Die werd 25 jaar geleden al Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maar wie weet zit er nog iets hogers in het vat.

In de finale zullen morgen Frankrijk en Argentinië elkaar treffen. Dan kan koningin Máxima volop voor haar geboorteland supporteren. Tot vorige week was ze zogenaamd nog voor Nederland, maar maak dat de kat wijs. Ik neem aan dat Argentinië nu zal winnen. Of zou dat al te duidelijk op doorgestoken kaart wijzen?