Het stikstofrapport van bemiddelaar Johan Remkes heeft van de LTO-boeren een mager zesje gekregen. Erg goed is dat niet, maar op school ben je ermee over (of geslaagd). Dat zal in de landbouwwereld toch ook wel zo zijn? LTO (de letters staan voor Land- en Tuinbouw Organisatie) is de grootste belangenclub van agrariërs. Als zij, weliswaar zuinig kijkend, instemmen komt het volgens mij wel goed.
De LTO-leden schijnen vooral bang te zijn dat het kabinet Remkes’ adviezen niet overneemt. Die angst lijkt me niet gerechtvaardigd. Te oordelen naar de geluiden die na de presentatie van vorige week opstegen, gaat de regeringscoalitie niet moeilijk doen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben zich erbij neergelegd dat dit het moet worden, en zo te horen van harte. Of zogenaamd van harte.
Ook bij sommige oppositiepartijen zijn de blijde kreten niet van de lucht. GroenLinks-leider Jesse Klaver was zelfs zo verheugd dat hij tijdens een nababbel met een journalist vergat dat de camera nog draaide. Het kabinet moest maar snel de knoop doorhakken en niets meer aan de bevindingen van Remkes veranderen, liet de Jessias weten. Een beetje dom (zou koningin Máxima zeggen) maar Klaver gaat in elk geval niet meer dwarsliggen.
De grootste twijfels hebben de LTO’ers nog over de aanbeveling van Remkes om zo’n vijf- tot zeshonderd ‘piekbelasters’ binnen een jaar uit te kopen. Daarmee zou het meest acute stikstofprobleem volgens de bemiddelaar op te lossen zijn. Nu is binnen een jaar snel, maar ik neem aan dat de soep in de praktijk niet zo heet wordt gegeten. Remkes is wat het bieden van uitwegen betreft een kei.
In zijn rapport staat dat het kabinet vooralsnog moet vasthouden aan 2030 als datum waarop de stikstofuitstoot gehalveerd dient te zijn. Maar in 2025 en 2028 moet er wel ‘ruimte zijn om opnieuw te kijken naar het tijdpad’. Iemand die zo soepel redeneert zal als puntje bij paaltje komt toch wel bereid zijn genoegen te nemen met pak hem beet anderhalf of twee jaar? Ik vermoed niet dat LTO zich veel zorgen hoeft te maken.
Remkes verscheen zondag in het tv-programma Buitenhof. Daar noemde hij het onder meer ‘absurd’ dat het kabinet hem gevraagd had voor stikstofbemiddelaar te spelen. Konden de ministers het probleempje zelf niet oplossen?
Naar mijn oordeel kan Remkes dat niet echt gemeend hebben. Bij de presentatie van zijn rapport verweet hij het kabinet ‘een zwalkend beleid’ en ‘miscommunicatie met de boeren’. Dat zal die laatste groep ongetwijfeld als muziek in de oren hebben geklonken, want dat riepen zij al tijden van de daken. Maar zoiets kon premier Rutte of zo iemand toch niet zelf zeggen?
Geef een reactie