Mark Rutte gaat Jens Stoltenberg hoe dan ook niet opvolgen als baas van de NAVO, want de Noor gaat voorlopig niet weg. Eerder zei hij dat hij dit jaar zijn post zou inruilen voor die van topman van de centrale bank van zijn land. Meteen wist een Duits medium te melden dat ‘NAVO-bronnen’ Rutte tipten als de nieuwe chef van het militaire bondgenootschap. Maar daar zijn ze voorlopig niet op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal. Stoltenberg vindt zichzelf onmisbaar in deze tijd van Oekraïnecrisis.

Bovendien was Rutte toch al niet in voor de functie. ‘Ik heb nu de mooiste baan,’ zei hij vorige maand tegen De Telegraaf, en hij klonk alsof hij het meende. Vermoedelijk meent hij het ook. Rutte is al zo’n 11,5 jaar premier van Nederland. Hij moet alleen CDA’er Ruud Lubbers nog voor zich dulden als langstzittende minister-president aller tijden. Maar het staat wel vast dat hij hem zal inhalen, zelfs als morgen het kabinet zou vallen (waarvoor niemand enige aanwijzing heeft).

Want daarna duurt het al snel een paar maanden voor er verkiezingen zullen plaatsvinden. En dan volgt ook nog eens de kabinetsformatie. Ook als de VVD hem niet als lijsttrekker zou herbenoemen, zou Rutte zeker demissionair kunnen aanblijven tot 2 augustus. Dat is de dag waarop hij het record van Lubbers heeft gebroken.

Rutte is dus (onder embargo) de premier die Nederland het langste geregeerd heeft. Er moet al een generatie zijn opgegroeid die zich zijn voorganger Jan Peter Balkenende niet eens meer kan herinneren. Waarom zou de VVD-leider niet gewoon doorgaan? Aan zijn partij zal het niet liggen, want die heeft geen reële andere optie.

Maar misschien moet Rutte zo verstandig zijn de liberalen voor een voldongen feit te plaatsen. Hij zit te lang op zijn stoel om de baan nog geloofwaardig te kunnen vervullen. Eigenlijk had hij al een paar jaar eerder weg gemoeten, vinden heel wat kiezers. Maar tja, de VVD had niemand anders en ze werd bovendien steeds weer de grootste partij.

Wellicht kan Rutte het lot een beetje helpen. Hij zou (voor mijn part na 2 augustus) kunnen aankondigen dat dit zijn laatste periode als regeringsleider is, eventueel alleen intern. Zijn partij móet dan wel op zoek naar iemand anders. Dat zal haar niet meevallen. Zeer waarschijnlijk zal het zelfs niet lukken iemand te vinden die het bij de kiezer even goed doet als Teflon Mark. De kans dat de VVD zonder hem niet meer eerste wordt bij de volgende Kamerverkiezingen is levensgroot.

En toch: het alternatief lijkt me niet aanlokkelijk voor Rutte. Want ook mét hem is een volgende verkiezingsoverwinning lang niet zeker. De partijleider heeft de laatste tijd wel erg veel last van schandaaltjes en aanvallen van geheugenverlies. Telkens brak net op tijd een internationale kwestie uit die ervoor zorgde dat het volk zich om de leider schaarde. Eerst corona, en toen de Oekraïneoorlog.

Maar niets duurt eeuwig. De mazzel zou Rutte de volgende keer wel eens in de steek kunnen laten. Dan zou hij afscheid moeten nemen na een smadelijke verkiezingsnederlaag. Lubbers, en trouwens ook Balkenende, hebben ondervonden hoe pijnlijk dat kan zijn.