Het ziet ernaar uit dat er, over enkele maanden of zo, een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB. Niet iedereen zal daarmee in zijn nopjes zijn, al beschikt genoemd samenwerkingsverband over een aanzienlijke Kamermeerderheid. Zelfs onder degenen die op een van de coalitiepartners hebben gestemd heersen vermoedelijk niet louter hooggestemde verwachtingen.

Toch zit er niets anders op, want alternatieven zijn er eigenlijk niet. Naar het schijnt bevinden zich aan linkerzijde nogal wat personen die denken dat een kabinet onder leiding van Frans Timmermans beter is. Dat kabinet zou dan kunnen bestaan uit GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en laten we zeggen D66.

Ook deze combinatie heeft een Kamermeerderheid, een vrij ruime zelfs. En niemand minder dan NSC-leider Pieter Omtzigt heeft er wel eens over gespeculeerd.

Niettemin moet ik deze coalitie als slecht idee van de hand wijzen. Misschien zou dat niet het geval zijn als de partij van Timmermans bij de verkiezingen in november als grootste was geëindigd. Maar dat is zij niet. De PVV was de grootste, met ruim verschil op nummer 2, GroenLinks-PvdA. Een club (zelfs al heeft ze dan – heel ondemocratisch – maar één lid) buitenspel zetten als ze zo’n grote voorsprong heeft, lijkt me niet verstandig.

De Nederlandse kiezer wil bovendien een zo rechts mogelijk kabinet, om het levensgrote probleem van de immigratie eindelijk eens te kunnen aanpakken. Daar komt nog bij dat de VVD, die dat ook wil, bepaald niet zit te wachten op een samenwerking met linkse partners.

Nee, er zijn geen alternatieven voor een door extreemrechts gedomineerd kabinet.

Nieuwe verkiezingen dan maar?

Ook dat lijkt me geen goede gedachte.

Om te beginnen is het al sinds mensenheugenis niet meer voorgekomen dat de stemgerechtigden om een nieuw oordeel werd gevraagd op een moment dat ze het in Den Haag niet meer weten. Het heeft iets wanhopigs en armzaligs.

Maar veel belangrijker nog: het zal niet helpen. Nieuwe verkiezingen leiden – volgens alle polls – tot een monsteroverwinning van de PVV. Die zal dan rond de 50 zetels halen, wat betekent dat circa een derde van de kiezers op haar gestemd zal hebben.

Die winst gaat zeer waarschijnlijk ten koste van VVD en NSC, twee partijen die geacht worden een matigend effect op de dadendrang van de PVV te hebben. Die zullen ze na verkiezingen nog wel steeds hebben, maar toch beduidend minder.

Dat betekent dat de PVV nóg meer eisen kan stellen aan het beleid voor de komende jaren. Misschien kan partijleider Geert Wilders dan wél naar het Torentje verhuizen. Dat wil toch niemand op zijn geweten hebben?

Nee, nieuwe verkiezingen bieden geen enkel perspectief, zeker niet voor de progressievelingen onder ons. Er zit weinig anders op dan maar te accepteren dat we een tijdlang door extreemrechts worden geregeerd. En dat de kiezers door het geblunder van het PVV-kabinet tot inkeer komen.

Hopelijk duurt het niet al te lang.