Het terugdringen van het aantal vluchtelingen is de voornaamste uitdaging van het kabinet-Schoof. Je kunt erover twisten of dit werkelijk het belangrijkste publieke probleem is, maar dat is het in elk geval in de ogen van de coalitiepartijen. Toegegeven: in het ‘Hoofdlijnenakkoord’ komt ‘grip op asiel en migratie’ op de tweede plaats. ‘Bestaanszekerheid en koopkracht’ staat op één. Maar reken erop dat vooral de PVV alles op alles zal zetten om ervoor te zorgen dat Nederland weer een zo blank mogelijk land wordt. Het ‘strengste asielbeleid ter wereld’ voeren, dat wil die grootste coalitiepartij.

Het kabinet moet het daarbij vooral van Brussel hebben. Het wil een ‘asielcrisis’ uitroepen. Dan zou er volgens EU-regels van alles mogelijk zijn. Maar of de Europese bobo’s daarmee instemmen? Het is zeer de vraag.

Stel nu dat Brussel ‘nee’ zegt tegen de wensen van het kabinet. Wat dan?

Ik vermoed dat de PVV niet lang zal wachten om te gaan hameren op de noodzaak van een Nexit-referendum. De partij van Geert Wilders zal roepen: ‘Van Europa mag niks. We moeten weg daar!’

Tot voor kort was dit ook het officiële standpunt van de PVV. Wilders heeft het in de kabinetsformatie verlaten omdat de andere onderhandelingspartners zonder EU-lidmaatschap  nooit in het kabinet zouden stappen.

Vooral de VVD moet helemaal niets hebben van een Nexit. Die partij heeft nota bene met Frits Bolkestein en Neelie Kroes nog twee prominente Eurocommissarissen geleverd en Mark Rutte heeft zich als premier het vuur uit de sloffen gelopen voor het EU-belang.

Overigens zullen ook NSC en BBB zich zeer fel verzetten tegen een volksraadpleging over een EU-uittrede. BBB mag dan in veel opzichten hetzelfde denken als de PVV, zonder Europees geld zijn de boeren verloren. En zij vormen veruit de belangrijkste achterban van de partij.

Maar Wilders had ook nog een andere reden om tegen een EU-referendum te zijn. Het onderwerp leeft namelijk electoraal niet. De doorsnee Nederlanders mogen dan niet al te snugger zijn (anders hadden ze nooit op de PVV gestemd), ze zijn ook weer niet zo dom dat ze de overduidelijke voordelen van een EU-lidmaatschap niet zien.

Maar mocht Brussel van mening zijn dat er in dit land geen sprake is van een asielcrisis, dan zou de stemming wel eens snel kunnen omslaan. Dan krijgt Wilders met zijn waarschuwingen tegen de kapitalen kostende ‘Europese moloch’ wellicht toch gehoor.

De voordelen voor de PVV bij het verlaten van de EU worden snel zichtbaar. Geen Europese begrotingsregels meer, dus het financieringstekort is niet langer een probleem. Geld lenen maar. En uitdelen. Met handenvol.

Ook geen milieuregels meer trouwens. Weg met die bemoeizucht van allerlei halfzachte linkse types. De opwarming van de aarde is allemaal flauwekul. Stoken tot je blauw ziet. En de maximum snelheid vanzelfsprekend omhoog. Naar 160 km per uur. 180!

Natuurlijk zal dat allemaal niet lang blijven goed gaan. In het Verenigd Koninkrijk dachten ze ook dat ze het Europees samenwerkingsverband niet nodig hadden. In 2016 besloten ze tot een Brexit. Eindelijk zou aan die stroom buitenlanders die zich in het VK wilden vestigen een einde komen.

Wat is het resultaat? Groot-Brittannië doet het in economisch opzicht slechter dan zowat iedereen. De ene bestuurscrisis na de andere. Het aantal vreemdelingen dat in het land een onderkomen zoekt, schijnt niettemin nog nooit zo groot geweest te zijn.

Maar Wilders zal wel iets heel anders beweren. En ik ben bang dat hij heel wat gelovige zieltjes zal weten te vinden.