Zoals bekend kun je de dingen op zijn minst van twee kanten bekijken. Het glas is half leeg of half vol, u weet wel. Dus het is maar goed dat Gidi Markuszower (PVV) geen minister van migratie is geworden. Als zijn verleden bekend was geworden, terwijl hij net op hoge toon, met de vuist op tafel, in Brussel een speciaal asielbeleid, de opt-out, voor ons land had geëist, had Geert Wilders echt voor schut gestaan. Meteen de risé van de EU. Maar zoals het is, is het natuurlijk al erg genoeg. En het is de zoveelste afgang in de formatie voor Wilders.

Niettemin blijven we met een paar vragen zitten. Waarom heeft de PVV-leider Markuszower niet zelf extra laten doorlichten? De omstreden achtergrond, mogelijke banden met de Israëlische geheime dienst de Mossad, kunnen hem niet onbekend zijn geweest. Markuszower was in 2008 bovendien al eens opgepakt wegens wapenbezit. Dan stuur je hem toch niet  zonder grondige screening het veld in?

Ik heb geen idee hoe de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werkt, maar hadden de  007-’s  in Den Haag Wilders niet vooraf kunnen waarschuwen? Hem vertrouwelijk laten weten dat er op Markuszower meer dan een paar ‘smetjes’ zaten en dat hij een mogelijk veiligheidsrisico was? Dan had de kwestie discreet in de ‘achterkamer’ afgehandeld kunnen worden. Bovendien is er een precedent. Wilders had Markuszower al eerder van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gehaald, nadat de AIVD aan de bel had getrokken. Een aantal jaren later zette hij hem weer op de lijst, waardoor de argeloze buitenstaander zou kunnen concluderen, dat er met Markuszower niets aan de hand was.

Enfin, nu zit Wilders door eigen toedoen en met hem VVD, NSC en BBB alweer met een affaire, nog voordat ze met de koning op het bordes hebben gestaan.

(Het zou me niets verbazen als complotdenkers hier de hand van de ‘deep state’ in zien. Markuszower moest op de slachtbank omdat hij het ’te humane asielbeleid’ ging aanpakken. Zoiets. Hou de ‘socials’ in de gaten, zou ik zeggen.)

Als ik Wilders was, zou ik Markuszower in een moeite door ook uit de fractie zetten. Al loop je daarmee wel het risico dat hij zich formeel afscheidt en voor zichzelf gaat beginnen. Wat ik zo gehoord heb, lijkt het me een rancuneus type en die kun je beter niet tegen je hebben. Hij zou bijvoorbeeld op de hoogte kunnen zijn van onverkwikkelijke PVV-zaken, – de Mossad-connecties, niet waar -, dus dan kan je hem beter in de buurt houden. ‘Better in the tent pissing out than outside the tent pissing in’, zei de Amerikaanse president Lyndon Johnson ooit in een vergelijkbaar geval.

Het minste wat je er verder van kan zeggen, is dat Wilders geen gelukkige hand heeft in zijn personeelsbeleid. Eerst hadden we ‘verkenner’ Gom van Strien die een proces wegens fraude aan de broek heeft. Vervolgens sneefde beoogd premier Ronald Plasterk wegens een omstreden patentkwestie en nu dus Markuszower. Nu zou ook diens opvolgster, Kamerlid Marjolein Faber, in een onwelriekende substantie hebben getrapt. (In 2015 met fractiegeld het bedrijf van haar zoon betaald voor het beheer van de website van de PVV-fractie in Gelderland). Maar dat kan kennelijk door de beugel. Dat was niet meer dan een integriteitsdingetje.

Tot grote verontwaardiging van de oppositie zwijgen Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) over de affaire-Markuszower. (BBB-leider Caroline van der Plas telt niet echt mee). Wat moeten ze anders? Alles wat ze zeggen, zou nog meer olie op het vuurtje gooien. Maar Frans Timmermans (Groenlinks/PvdA) en de rest hebben natuurlijk groot gelijk dat ze de vlammetjes aanblazen. Het is en blijft een smoezelige vertoning en Yesilgöz en vooral Omtzigt zullen zich zitten te verbijten. En met op drie centimeter van de finish toch nog een lekke band. Yesilgöz heeft bezwaar aangetekend tegen de ‘niet onomstreden’ Faber.

Als de PVV-leider aan enige zelfreflectie zou doen, zou hij moeten vaststellen dat zijn eenmansbedrijf niet langer van deze tijd is. Het kon nog, toen hij aan de zijlijn stond te roeptoeteren en de fratsen van zijn ondergeschikten voornamelijk slecht waren voor het merk, maar nu is de PVV de grootste regeringspartij. En dan is het hoogste tijd om een volwassen organisatie op te tuigen. Dan kun je ook potentiële kandidaten fatsoenlijk screenen en de rotte appels eruit vissen voor ze in jouw mand belanden. (En in andermans brievenbus gaan wateren).

Zegt dit iets over de toekomst van PVV I? Het begint zeker niet onder een gelukkig gesternte. Niettemin, een krakkemikkige start hoeft niet automatisch een krakkemikkig kabinet te betekenen. Voor hetzelfde geld komt ‘het team’ van Dick Schoof er extra eensgezind uit en krijgt de teamspirit een boost: we zullen ze een poepje laten ruiken. We zullen het zien; misschien is ook dit glas halfvol.

En nu we toch op de positieve toer zijn: Dion Graus stond in elk geval niet op Wilders lijstje.