De PvdA en GroenLinks besloten een paar jaar geleden nauw te gaan samenwerken, maar tot een fusie is het nog steeds niet gekomen. Waar wachten de partijen eigenlijk nog op? Door het definitieve moment steeds uit te stellen, geven ze een stel oude PvdA-knarren de gelegenheid stemming te blijven maken tegen een samenvoeging. Terwijl iedereen toch moet inzien dat die onvermijdelijk is. In elk geval is er – welke praktische en andere bezwaren er ook mogen zijn – geen weg terug meer.

De PvdA-knarren hebben een platform opgericht onder de naam Rood Vooruit!, met als uithangborden onder meer Ad Melkert, Rob Oudkerk en Lutz Jacobi. Inderdaad, oude knarren dus. Hun motto luidt dat ze voor een samenwerking met linkse partijen zijn, maar niet voor een fusie. Melkert, oud-partijleider (in 2002), lichtte de bedoelingen van het clubje toe in een opiniestuk in de Volkskrant.

Strekking van zijn betoog: een fusie met GroenLinks is niet het antwoord, de PvdA moet het midden versterken.

Nu moet ik zeggen dat Melkert in zijn superkorte periode als partijleider niet uitblonk in het versterken van het midden. Eerder gold hij als nogal radicaal. Hij is trouwens vroeger lid geweest van de PPR, die zoals bekend is opgegaan in GroenLinks. Maar goed, we zullen hem hier niet te hard over vallen.

Kwalijker vind ik dat Melkert suggereert dat het fusieproces niet democratisch zou verlopen. In beide partijen (GroenLinks en PvdA) zijn ledenvergaderingen geweest waarbij bleek dat een ruime meerderheid achter de samensmelting staat. Hoezo niet democratisch? Iedereen stond het toch vrij verzet aan te tekenen en tegen te stemmen?

Ook kwalijk vind ik zijn gegoochel met verkiezingsuitslagen. De lijst GroenLinks-PvdA haalde in november 2023 25 zetels. De PvdA had er in de vorige regeerperiode 9, GroenLinks 8. Samen 17. Een winst kortom van 8 zetels. Niettemin houdt Melkert met droge ogen staande dat het laatste verkiezingsresultaat negatief is.

Toegegeven: Verenigd Links, zoals de combinatie zich ook wel noemt, had de ambitie de grootste partij te worden. Die ambitie is niet waargemaakt. Maar ze is wel de tweede partij van het land. Dat kan Melkert toch niet beweren over de periode dat hijzelf lijsttrekker was?

Hij klaagt in zijn stuk dat het thema ‘klimaat’ wel heel vaak klinkt in de nieuwe fractie. Melkert vindt dat woord erg bij GroenLinks horen. Maar volgens mij kwam het begrip ‘klimaat’ ook vaak aan de orde toen de PvdA nog volstrekt onafhankelijk was. Voormalig partijleider Diederik Samsom, om maar een voorbeeld te noemen, was eerder campagneleider bij Greenpeace. Toch geen klimaatvijandige organisatie, zou ik zeggen.

Om mislukte figuren als Melkert en Oudkerk de mond te snoeren zou het beter zijn als de twee partijbesturen eens haast maakten met hun samengaan. Het zal mij benieuwen of de leden van Rood Vooruit! straks hun lidmaatschap opzeggen. Dat zou wel consequent zijn als je zo hoog van de toren blaast.

Van geen van beide partijen ben ik lid (van andere ook niet trouwens). Maar wat mij betreft gaan ze nog wat verder in hun fusiegesprekken door Volt en D66 er ook bij te betrekken. Eén grote linkse partij, als tegenwicht tegen al het geweld op (ultra)rechts. Misschien zou die partij wél de grootste worden en gaan regeren, al zullen de tegenstellingen niet vanzelf verdwijnen. De naam Verenigd Links kan gewoon blijven staan.