Geruime tijd leek het lot van VVD-leider Dilan Yesilgöz bezegeld. De PVV stond ver voor in de peilingen en voor de liberalen dreigde – volgens diezelfde peilingen – enorm verlies. Nadat ze bij de laatste verkiezingen ook al 10 zetels hadden verloren. Voor de leider van zo’n partij geeft niemand nog een cent. Na de volgende verkiezingen zou ze ongetwijfeld worden geslachtofferd.
Maar dat is nu minder zeker. Yesilgöz profiteert ervan dat het toneel er heel wat anders uitziet dan tot voor kort. Niet langer is migratie het belangrijkste politieke thema, maar de oorlogsdreiging. De kans dat de Russische dictator Vladimir Poetin West-Europa aanvalt is weliswaar niet zo groot, maar dat hij na Oekraïne zijn buurlanden zal willen bezetten is allerminst uitgesloten.
Of de Amerikaanse president Donald Trump dan in actie komt is zeer de vraag. De NAVO, waar hij het liefst vanaf wil, stelt in die omstandigheden niet heel veel meer voor. We moeten ‘onze eigen broek ophouden’, zoals de standaarduitdrukking luidt. Dat wil zeggen: we moeten onze defensie drastisch versterken. En defensie is – in tegenstelling tot migratie, dat gezien wordt als horende bij de PVV – het ‘eigendom’ van de VVD.
De liberale partij begint dan ook weer te stijgen in de kiezersgunst, dus in de polls. In de laatste prognose is ze het niveau van de vorige verkiezingen inmiddels gepasseerd. Toen bedroeg het aantal zetels van de VVD 24, in de nieuwste peiling staat ze op 25. Ze is daarmee de enige coalitiepartij die winst boekt. De BBB en het NSC staan zover achter dat ze nauwelijks nog serieus te nemen zijn. Ook de PVV, hoewel nog steeds de grootste, kachelt achteruit. Niet minder dan 7 zetels raakt ze in het jongste kiezersonderzoek kwijt.
Nu zal partijleider Geert Wilders daar niet wakker van liggen. Hij weet dat polls er vaak naast zitten. Bovendien is het hem bekend dat ze zeer veranderlijk zijn. Nog maar een paar maanden geleden stond zijn partij op 50 virtuele zetels, tegenwoordig op 30. Niemand garandeert dat ze niet over enkele weken weer 50 zetels zullen voorspellen.
Waar Wilders waarschijnlijk wel mee in zijn maag zit is de neergang in populariteit van zijn vriendje Poetin. Die wordt in het Westen zo verafschuwd dat al zijn vroegere kameraden eronder te lijden hebben.
Wilders begint zelfs al min of meer te ontkennen dat hij ooit tot de fans van Poetin heeft behoord. Maar niemand gelooft hem nog. Toen het Russische leger Oekraïne aanviel hield hij voornamelijk zijn mond, als er al geen goedkeurende geluiden uitkwamen. Terwijl hij toch in het algemeen niet zo bescheiden is.
Nee, Dilan is nu aan zet. Zolang defensie de boventoon voert in de publieke opinie blijft zij oprukken. Het is voor haar te hopen dat de wind niet nogmaals draait. Want als defensie ‘uit’ raakt – bijvoorbeeld omdat Poetin het te druk krijgt met zijn eigen sores – kan de situatie weer snel veranderen. Bijvoorbeeld als de asielproblematiek opnieuw in zwang komt. Niet dat dankzij Blonde Geert ook maar één vluchteling minder het land is binnengekomen, maar het gaat om het idee.
Geef een reactie