Zou Wopke Hoekstra (CDA) Eurocommissaris kunnen blijven? Die kans lijkt me klein. Nu zijn partij niet meer in de regering zit – en bovendien een meelijwekkend laag zetelaantal in de Tweede Kamer heeft – zit een verlengd verblijf in Brussel er vermoedelijk niet meer in.

Maar wie wordt dan onze nieuwe man (of vrouw) in de Europese Commissie? Iemand van een van de regeringspartijen vanzelfsprekend, maar wie?

Ik gok op een VVD’er. De PVV heeft, lijkt me, überhaupt geen zin om deel uit te gaan maken van een gezelschap dat ze het liefst zo snel mogelijk afgeschaft ziet. Naar ik mag aannemen zullen ook het NSC en de BBB niet staan te springen om de positie van Hoekstra in te nemen.

Dat PVV-leider Geert Wilders – want die beslist uiteindelijk – de post zal aanbieden aan GroenLinks-PvdA is zo goed als uitgesloten. Al kun je bij Platinablonde Geert nergens helemaal zeker van zijn. Het premierschap gaf hij tenslotte ook weg aan een ex-PvdA’er, nadat hij het eerder al had geprobeerd bij een huidig (zij het zeer recalcitrant) lid van die partij en bij iemand die deel uitmaakt van het CDA.

Maar zoals gezegd denk ik dat de VVD de beste mogelijkheden heeft. Die partij is zeker niet uitgesproken anti-Europees en bovendien gewend om een afgevaardigde naar Brussel te sturen. Denk aan Frits Bolkestein. Denk aan Neelie Kroes.

Waarschijnlijk zou Mark Rutte hoge ogen gooien als hij niet net benoemd was tot secretaris-generaal van de NAVO. Rutte heeft het juiste profiel: wel Europagezind, maar toch ook nog altijd een beetje eurosceptisch. Of op zijn minst -kritisch.

Bovendien is zijn naam in het verleden wel genoemd als gegadigde voor een zeer hoge plek in de EU. Zelf heeft hij altijd gezegd dat hij geen zin had. Maar toen het leiderschap van de NAVO werd geopperd had hij dat smoesje toch net zo goed kunnen gebruiken?

Helaas: Rutte zal het niet worden. Eigenlijk maar goed ook, want hij zou denk ik niet voor minder zijn gegaan dan voor het voorzitterschap. En hoe had dat dan met Ursula von der Leyen gemoeten?

Nu zijn er naast Rutte nog een heleboel andere VVD’ers. Sommigen komen niet in aanmerking omdat ze juist tot minister of staatssecretaris zijn benoemd. Maar er blijven er heus nog wel een paar over. Voorwaarde is uiteraard dat ze niet al te links zijn, want dat zou heel slecht vallen bij de PPV.

Maar het risico van een te linkse kandidaat is bij de VVD niet zo groot. Er zijn natuurlijk types die je volgens de meeste liberalen niet naar Brussel moet afvaardigen, zoals Ed Nijpels (brr) of Eric van der Burg (brr, brr). Maar met enig zoeken vind je wel iemand.

En wat moet Wopke dan beginnen als hij dient te vertrekken? Dat is een probleem voor het CDA, zou ik zeggen.