Waarom bestookt PVV-leider Geert Wilders zijn kiezers en vele vijanden zo graag via X, zoals Twitter tegenwoordig heet?
Het antwoord op die vraag is vrij simpel. Om te beginnen is de deelname aan Twitter gratis. Wilders mag dan geboren zijn in het Limburgse Venlo, dus in de periferie van het land, hij is en blijft een rasechte Nederlander. En Nederlanders hebben het liefst dingen voor niks. Waarom zou je veel geld uitgeven aan advertenties als je dat ook op zak kunt houden?
Een tweede voordeel van Twitter is dat je vertegenwoordigers van de media omzeilt. Je kunt naar hartenlust liegen of in elk geval de werkelijkheid anders voorstellen dan ze is. Van lastige journalisten die vervelende vragen stellen, heb je op X geen last. Je bent alleen met je kiezer, tot wie je je rechtstreeks kunt richten en die je van alles op de mouw kunt spelden.
Wilders had in 2023, toen de laatste Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden 1,1 miljoen volgers op X. Hij was daarmee veruit de succesvolste twitteraar in de Nederlandse politiek. Anderen probeerden hem wel na te volgen, maar ze haalden het op geen stukken na.
In de verkiezingscampagne van 2021 had het officiële Twitteraccount van premier Mark Rutte weliswaar meer volgers dan Wilders, maar als VVD-lijsttrekker trok Rutte veel minder de aandacht. En daar gaat het toch om bij verkiezingen.
Vooral op het hekelen van moslims die hem met de dood bedreigen, is Wilders verzot. Hij weet dat zijn aanhang zich bijzonder opwindt over onrecht, ook al komen de potentiële daders uit Pakistan of een ander ver weg gelegen land en zijn ze vrijwel onmogelijk in staat hun snode plannen te volvoeren.
Bepaald niet zeldzaam zijn ook zijn aanvallen op de vijanden van zijn heilstaat Israël. Vlak voor de verkiezingen van 2017 verspreidde hij via Twitter een gemanipuleerde foto van toenmalig D66-leider Alexander Pechtold. De D66-lijsttrekker leek daarop te demonstreren met ‘Hamas-terroristen’. Uiteraard reageerden Pechtold en anderen verontwaardigd, maar daar maakte Wilders zich allerminst druk over.
Overigens heeft Wilders nog een Twitteraccount. Dat is genoemd naar zijn poezen Snoetje en Pluisje. Via dit account verspreidt hij foto’s van hem en zijn katten. Zo schattig!
Geregeld komt het voor dat andere partijleiders hun beklag doen over de hevig twitterende Wilders. Pieter Omtzigt bijvoorbeeld, baas van het NSC, heeft het helemaal gehad met diens twittergedrag. Vooral dat hij via X geregeld dreigt de coalitie op te blazen zit hem dwars. VVD-aanvoerder Dilan Yesilgöz ergert zich ook groen en geel aan haar coalitievriend.
Maar ze zijn machteloos. Het staat iedereen immers vrij om te twitteren wat hij of zij wil. Omtzigt en Yesilgöz maken trouwens ook druk gebruik van het sociale medium, net overigens als Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en zoveel anderen. Alleen slagen ze er niet in zoveel volgers te krijgen als de PVV-leider.
Geef een reactie