PVV-leider Geert Wilders heeft de bewindslieden, voor zover hij die zelf heeft voorgedragen, aan een touwtje. De rest ook, is mijn inschatting. Behalve dan Ingrid Coenradie. Die heeft hij niet aan een touwtje. Ze doet in ieder geval niet alles wat hij wil.

En dat is vervelend voor Wilders, want Coenradie is namens de PVV staatssecretaris van Justitie. Ze beheert dus de in zijn ogen op een na belangrijkste portefeuille in het kabinet. De belangrijkste is natuurlijk die van Asiel en Migratie, want hij wil ‘het strengste asielbeleid ooit’ gestalte geven. Minister Marjolein Faber, die deze functie vervult, eet dan ook uit zijn hand. Maar daarna komt, ook in de ogen van zijn achterban, ‘strenger straffen’ en daar gaat Ingrid over.

Coenradie (1987) was eerder fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, de partij die werd opgericht door Pim Fortuyn. Ze is ook nog lid geweest van de VVD. Deze feiten verklaren op zich niets. Want Dilan Yesilgöz, om maar een voorbeeld te noemen, heeft onder meer deel uitgemaakt van de SP en zij doet in het algemeen precies wat Wilders wil.

Coenradie niet. Als staatssecretaris gaat ze onder meer over de gevangenissen. Ze moest constateren dat er te weinig personeel is om de gestraften in de gaten te houden en dat er sprake is van een cellentekort. Eerst wilde ze gedetineerden in Estland opbergen, maar de Tweede Kamer reageerde zo kritisch dat ze ervan terugkwam.

Toen besloot ze maar om gevangenen eerder naar huis te sturen. Uiteraard verzette Wilders zich hevig tegen dat voorstel. Liever meer gevangenen op één cel dan de boeven eerder vrij te laten, liet hij weten.

Maar Coenradie  ziet niets in een dergelijke maatregel. Ze is bang voor de veiligheid van het personeel van gevangenissen als Wilders zijn zin krijgt. Na een hoop gedoe – Wilders dreigde eerder haar te laten aftreden – heeft ze haar plan om gevangenen tot maximaal twee weken eerder vrij te laten doorgezet. Ze heeft inmiddels het kabinet achter haar idee gekregen, ondanks het verzet van de PVV-leider.

De staatssecretaris houdt het trouwens voor mogelijk veroordeelden nóg eerder vrij te laten. ‘We hebben gewoon niet de luxe om opties uit te sluiten,’ verklaarde ze.

Coenradie heeft wel de verzekering gegeven dat gedetineerden alleen in noodgevallen worden vrijgelaten. Bovendien  komen zedendelinquenten er niet voor in aanmerking. Het schijnt erger te zijn dat je een zedendelict pleegt dan een gewone moord. Zeker in populistische ogen is dat zo. Overigens zegt Coenradie dat ze als tiener tweemaal is aangerand.

Of ze haar wetsvoorstel  ook door de Tweede Kamer krijgt is de vraag. De PVV is tegen, al heeft Coenradie de hoop niet opgegeven die fractie te overtuigen. De VVD inmiddels ook. Ik schat in dat de BBB eveneens bij de tegenstemmers hoort, want die doet doorgaans gehoorzaam wat Wilders wil.

Coenradie zal het dus vooral moeten hebben van de oppositiepartijen. Of die haar wetsvoorstel steunen weet ik niet, maar dat lijkt me verstandig. Wilders zou lelijk op zijn neus kijken als de Kamer een door hem verworpen wetsvoorstel aanneemt. Zeker als dat afkomstig is van een PVV-staatssecretaris. Ik vrees wel dat haar op enig moment een motie van wantrouwen te wachten staat.