Zowel van de VVD als van PvdA-GroenLinks is de conceptkandidatenlijst bekend. Die van de VVD is officieel gepresenteerd, die van Verenigd Links uitgelekt en daarna meteen bevestigd. Maar dat komt op hetzelfde neer. Ik denk althans niet dat ze het bij de Linkse Wolk heel erg vonden dat de boel lekte.

Wat opvalt aan beide lijsten is dat ze zo ontzettend politiek correct zijn. De VVD-kandidaten zijn bijna allemaal vrouwen. Dat Dilan Yeşilgöz (een vrouw afkomstig uit een voornamelijk door moslims bewoond land) op nummer 1 staat wisten we al. Maar daarna! Ook haast allemaal dames. Van de eerste tien VVD’ers behoren er zeven tot het vrouwelijk geslacht. Dat is wel eens anders geweest. De tijd dat de grote partijen geen enkele vrouw onder hun topgegadigden telden, ligt nog niet zo heel erg ver achter ons.

Bij de PvdA wordt de eerste plek, zoals ook al niet onder stoelen of banken was gestoken, ingenomen door een man van boven de zestig: Frans Timmermans. Maar dat wordt vervolgens flink gecompenseerd. Op twee staat namelijk een vrouw met een hoofddoekje: de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah. Een gelovige moslim, met andere woorden.

Het mag duidelijk zijn dat beide partijen zich zo modern mogelijk proberen voor te doen. Ze hopen daarmee de twijfelaars onder de kiezers over de streep te trekken. De VVD gaat ervan uit dat stemgerechtigden blij zullen zijn dat een in Turkije geboren asielzoekster zich tot haar standpunten heeft bekeerd. Een vrouw die bovendien actief is geweest bij SP, GroenLinks en PvdA, dus zij kent de Vijand van nabij!

Op links bestaat de verwachting dat haar ultra progressieve achterban de ietwat op Sinterklaas lijkende lijsttrekker Timmermans door de vingers zal willen zien als op nummer 2 een echte moslimvrouw staat. In Nederland geboren weliswaar, maar je kunt niet alles hebben.

Je zou bijna denken dat de kabinetsformatie straks maar heel kort hoeft te duren als twee belangrijke partijen al in zo grote mate in dezelfde richting marcheren. Maar bij hun welwillendheid tegenover gediscrimineerde groepen houdt het op. De VVD beweegt programmatisch naar rechts. Yeşilgöz sluit zelfs een coalitie met de extreemrechtse PVV niet helemaal uit, iets wat haar voorganger Mark Rutte nog wel deed. Bij de PvdA/GroenLinks wordt driftig gehamerd op het linkse aambeeld. Een forse verhoging van het minimumloon, aangescherpte klimaatmaatregelen, het houdt niet op.

Ik vrees dat de gesprekken tussen de twee ideologisch sterk geprofileerde partijen wel eens heel lang kunnen gaan duren. Gelukkig is er het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt nog. Dat beweegt (voor zover bekend) niet naar links of naar rechts, en kan dus alle kanten op.