Elk jaar tegen het einde van augustus komen de leden van een kabinet bijeen om zich te buigen over de koopkracht voor het komende jaar. Elk jaar wordt daarover erg ingewikkeld gedaan, want de tijden zijn moeilijk en de overheid zit op zwart zaad. Maar niettemin, alsof ze wonderen kunnen verrichten, slagen de bewindslieden erin de burgers van het land iets extra’s toe te stoppen.

Volgens de cijfers gaat bijna iedereen er de komende maanden op vooruit. Niet veel, want dat zit er in deze lastige periode helaas niet in, maar toch.

Jammer genoeg zijn er ook groepen die een tegenvallend jaar tegemoet gaan, maar dat zijn er toch niet veel. En bovendien zijn het de inkomens vanaf twee maal modaal. Die kunnen wel een cent missen. Niet dan?

Uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt helaas bijna telkens weer dat het kabinet te optimistisch is geweest. In plaats van dat minima met twee kinderen en een hond er met een verbijsterende exactheid 0,3 procent op vooruitgaan, moeten zij 0,2 procent inleveren. Modale inkomensgroepen raken gemiddeld zelfs een half procent kwijt. De enigen die profiteren zijn de rijken. Zij worden nóg rijker. Schandalig!

Ook dit jaar staat ons dit festijn te wachten. Premier Dick Schoof wees er woensdag op dat doorrekeningen van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB laten zien dat iedereen zal profiteren van de zegenrijke maatregelen van het kabinet. Sindsdien zijn er weliswaar financiële tegenvallers opgedoken, maar – zo onderstreepte Schoof woensdag – er zijn ook meevallers. ‘Die proberen we bij elkaar te brengen.’

Wedden dat dat gaat lukken?

De tovenaars van het Catshuis zullen op Prinsjesdag ongetwijfeld een overheidsbegroting presenteren die klinkt als een klok. De fraaie koopkrachtplaatjes zullen alweer ruim voor de derde dinsdag in september in alle kranten staan. Hoe die journalisten er toch in slagen al het goede nieuws dagen, zo niet weken van te voren te melden is een raadsel. Het lijkt haast wel of het gelekt is. Maar daarvan was absoluut geen sprake, verklaren Schoof en de andere bewindslieden tegenover iedereen. CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie, die ooit in de regering zaten, weten vast wel waarover ik het heb.

De kranten doen over enkele maanden waarschijnlijk of hun neus bloedt. Met een stalen gezicht berichten zij dan over het nieuwtje dat volgens het CBS het kabinet de zaken toch weer te rooskleurig heeft voorgesteld. Iedereen gaat er niet op vooruit, maar juist op achteruit. Behalve dan degenen die het geld het best kunnen missen. Want algemeen is bekend: de duivel schijt altijd op de grootste hoop.

Ja, zo zal het gaan. Op Prinsjesdag zal blijken dat dit kabinet dan wel doet of het heel anders is dan zijn voorgangers, maar niet als het om de koopkracht gaat. Dan spelen ze het spel vrolijk mee, volgens de al decennia geldende spelregels. Schoof en zijn makkers weten natuurlijk ook wel dat hun cijfers te gunstig zijn en dat ze over een paar maanden een paar toontjes lager moeten zingen. Maar gunstige koopkrachtplaatjes op Prinsjesdag horen nu eenmaal bij de folklore.