Nogal wat politici zeggen te spreken namens het Volk, dan wel dé Nederlanders. Geert Wilders van de PVV doet dat. En Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging heeft er een handje van. Lilian Marijnissen van de SP heeft het Volk eveneens in haar hart gesloten. Nog niet zo lang geleden organiseerde ze immers een ‘volksprotest’ tegen energiebedrijven. Dat kun je niet doen als je niet denkt te weten wat er bij het Volk leeft.
Toch hoef je geen getrainde filosoof of diepe denker te zijn om te concluderen dat het Volk helemaal niet bestaat. Dé Nederlander bestaat ook niet, zoals prinses Máxima een jaar of vijftien geleden al opmerkte. (Een van de weinige keren dat een lid van het koningshuis iets verstandigs zei overigens. ‘Een beetje dom’ na een achterlijke opmerking van Willem-Alexander wil ik ook nog wel tot die categorie rekenen. Ook dat was een uitspraak van Máxima trouwens.) Er is zelfs niet zoiets als ‘het gewone Volk’, zoals Van der Plas schijnt te denken, want ook laagbetaalden en laagopgeleiden zijn hoogst verdeeld.
Nee, dé Nederlander bestaat niet en het Volk is een fictie. Met het Volk wordt altijd de meerderheid bedoeld, en die is er al met de helft plus één. De Brexit kwam tot stand toen een dikke 50 procent van de Britten ‘nee’ zei tegen de EU. De andere bijna 50 procent zei ‘ja’, maar dat telde niet. Zij waren niet in de meerderheid en dienden dus hun bek te houden.
In Nederland is het eigenlijk nog erger. In de Tweede Kamer zitten twintig fracties en die hebben allemaal aanhangers. De meeste niet veel, maar toch minimaal 70.000 personen, want zoveel zijn er nodig om een zetel te verwerven. Sommige van die fracties kun je misschien wel min of meer tegen elkaar wegstrepen omdat ze zoveel op elkaar lijken. Maar ook dan blijven er altijd wel een stuk of vijftien over. Nu zwijg ik nog van de partijen die geen zetel hebben gekregen omdat ze te weinig stemmen hebben gehaald. Een flink aantal daarvan kreeg niet helemaal niks, dus ook zij hebben volgelingen.
Bij de laatste verkiezingen bleek weer eens hoe verdeeld de Nederlanders zijn. Zeker zestien partijen zullen in de Eerste Kamer komen. PvdA en GroenLinks hebben laten weten samen één fractie te zullen vormen, maar dan blijft er nog genoeg over.
En hiermee houdt het niet op. Ongetwijfeld komen er ruzies, dus afsplitsingen. Allemaal zullen die zeggen op te komen voor de belangen van ‘het Volk’. Hoeveel Volken telt Nederland eigenlijk?
Geef een reactie