Hoe bracht GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans het ervan af bij zijn optreden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen? Ach. Het was niet heel slecht, maar eigenlijk ook niet heel goed. Misschien is Timmerfrans gewoon te oud voor deze uitdagende functie. Maar wie is dan wel geschikt?

De fractie telt meer dan genoeg leden, dus daar zal het niet aan liggen. Althans: als de twee partijen blijven samenwerken. Maar mocht Timmermans bedankt worden voor bewezen diensten, dan is straks een GroenLinkser aan de beurt. Dat wil zeggen: als de normale bloedgroepenlogica wordt gevolgd.

Echt noodzakelijk is dat laatste niet. Immers: na een fusie zijn PvdA en GroenLinks verdwenen en is er sprake van een nieuwe partij.

De ervaring leert helaas dat bloedgroepen een taai leven leiden, ook nadat de oude partijen hebben besloten tot een samengaan.

Neem het CDA. Die christendemocratische partij (een krachtenbundeling van de katholieke KVP en de protestantse ARP en CHU) bleef nog heel lang in de ban van het met zoveel moeite bedwongen verleden. De eerste twee CDA-premiers (Dries van Agt en Ruud Lubbers) waren van oorsprong beiden lid van de KVP. Pas na 14 jaar mocht een protestant het eens proberen.

Of neem GroenLinks, om dicht bij huis te blijven. Die partij ontstond in 1990 na een fusie van PPR, PSP, CPN en EVP. De eerste twee partijleiders van de nieuwe club waren eerder actief geweest voor de PPR. Inderdaad: de grootste onder de fusiepartners.

Met andere woorden: GroenLinks-PvdA kan zich gaan opmaken voor een bloedgroepenstrijd. Die zal GroenLinks vast winnen, want die partij heeft de geschiedenis aan haar zijde.  Alleen: wie heeft GroenLinks in de aanbieding?

Jesse Klaver natuurlijk, maar heel enthousiaste reacties zal die naam niet oproepen. Klaver is al een keer lijsttrekker geweest bij GroenLinks. Dat deed hij helemaal niet zo slecht, maar dat wil niet zeggen dat hij onder PvdA’ers veel steun zal verwerven. Klaver is – zijn jeugdige leeftijd ten spijt – al een beetje een gezicht uit het verleden. Als je afscheid neemt van vroeger kun je dat maar het beste radicaal doen. Toch?

Maar bij welke kandidaat kom je dan uit? Esmah Lahlah? Waarschijnlijk is een van een hoofddoek voorziene moslima niet de meest gelukkige optie. Lahlah mag dan wel triomfen hebben gevierd in Tilburg, dat wil nog niet zeggen dat je de landelijke kiezer een gesluierde vrouw kunt voorzetten. Er zijn grenzen aan wat je je, na oppositie gevoerd te hebben tegen een anti-asielzoekerskabinet, kunt permitteren.

Maar als Klaver en Lahlah allebei afvallen, zou ik niet weten wie GroenLinks nog meer naar de frontlinie kan sturen. Daar komt nog iets bij. De nieuwe man of vrouw zal – tenzij de huidige peilingen er heel erg naast zitten – naar alle waarschijnlijkheid oppositieleider worden. En dat is een tamelijk ondankbare functie. Iemand met deze baan heeft ‘weinig mogelijkheden om zich te doen gelden’, zoals Peter van Nuijsenburg vandaag op deze site schreef. Diens lot is het te ‘hopen dat het kabinet zichzelf in de nesten werkt’.

Wie is er tuk op zo’n rol? Misschien kan Frans Timmermans toch beter nog even partijleider blijven.