NSC-leider Pieter Omtzigt doet (tijdelijk?) niet meer mee, maar de andere hoofdrolspelers van PVV I zaten kwispelend klaar om premier Dick Schoof te beluisteren. Die presenteerde gisteren een uitwerking van het regeerakkoord door zijn kabinet.
Ook BBB’s Caroline van der Plas gaf blijkens Twitter acte de présence, al dreigde ze eerder deze week niet meer te zullen meedoen als haar partijgenote Femke Wiersma – minister van Landbouw – het zou wagen de veestapel in te krimpen. Die uitspraken bleek Caroline gisteren alweer vergeten, hoewel het aantal dieren wel degelijk moet verminderen.
Met andere woorden: Schoof kon zonder veel tegenstand zijn plannen aan de grote klok hangen. ‘Bevlogen pragmatisme’, noemde hij die zelf, maar je kunt er ook anders tegenaan kijken.
Het programma van het nieuwe kabinet lijkt in veel opzichten een voortzetting van dat van zijn voorganger Mark Rutte. Rutte V dus, inclusief belangrijke delen van de landbouwparagraaf.
Met uitzondering dan van het asielhoofdstuk. Het kabinet-Schoof wil, zoals iedereen weet, op dit gebied het ‘strengste beleid ooit’ voeren, maar het is de vraag of dat lukt. Er liggen nogal wat juridische voetangels en klemmen te wachten die het voorgenomen beleid van asielminister Marjolein Faber en de haren lelijk parten kunnen spelen.
Maar alleen al de doelstelling zal veel Nederlanders aanspreken. In elk geval degenen die op PVV of op bijwagen BBB gestemd hebben. Helaas ook het merendeel van de kiezers van VVD en NSC, vrees ik.
Faber is zelfs bereid de Tweede Kamer tijdelijk buitenspel te zetten in haar streven naar een blank Nederland. Ik vraag me af waar ze eigenlijk bang voor is. Want parlementaire steun voor haar voornemens staat zo goed als vast. Misschien wil ze iedere mogelijke tegenstand uitsluiten of minimaliseren.
De linkse oppositie kan dan wel verontwaardigd roepen dat de komst van al die vluchtelingen niet de oorzaak is van de problemen waar ons land mee worstelt, veel Nederlanders denken daar anders over. Ze hebben nog liever niets te eten dan roetmoppen als buren. Al lijken ze uit het oog te verliezen dat ze dan die roetmoppen niet meer de schuld kunnen geven van hun ellende.
Wat het kabinet en zijn kiezers vergeten (of niet willen zien) is dat heel wat medeburgers van buitenlandse herkomst Nederlandse staatsburgers zijn, en dus onmogelijk over de grens gezet kunnen worden. Zelfs niet met het strengste asielbeleid ter wereld kun je iemand met de Nederlandse nationaliteit het land uitkieperen. Het enige wat je met een meedogenloos asielbeleid bereikt is dat er niemand meer bijkomt.
Hoezo ‘we willen ons land terug’? Het Nederland van de toekomst zal nooit meer lijken op de samenleving van pakweg 1960. Om diverse redenen maar goed ook, denk ik dan.
Maar daar hoor je PVV-leider Geert Wilders niet over. Sterker nog: het Nederland van 1960 heeft hij persoonlijk niet meegemaakt. Hij is immers geboren in 1963. Thierry Baudet van Forum voor Democratie al helemaal niet, want die zag pas in 1983 het levenslicht.
Zelfs GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, geboren in 1961, heeft uit eigen waarneming geen idee hoe Nederland er een jaar voor zijn geboorte uitzag. Ik wel enigszins. Nederland was spierwit, maar er werd volop gekankerd, herinner ik me.
Geef een reactie