Hebt u de indruk dat deze regering niet lang meer zit? PVV-leider Geert Wilders wel, althans volgens het AD. ‘Ik heb het idee dat het een kwestie van dagen is dat het kabinet klapt,’ zou hij volgens ‘ingewijden’ gezegd hebben. ‘Als het nu valt, wil ik niet de verkiezingscampagne starten met het bericht dat ik gevangenen eerder heb vrijgelaten.’

Wilders zou dit hebben laten weten naar aanleiding van een al langer lopend conflict met staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) over de tegenvallende capaciteit in de Nederlandse penitentiaire inrichtingen. De bewindsvrouw heeft  voorgesteld gevangenen eerder naar huis te sturen omdat er door cellengebrek te weinig plaats voor hen is.

Dat plan heeft ze overigens na de tweespalt met Wilders weer  ingetrokken. Want de partijleider zou hebben gedreigd de namens de PVV optredende staatssecretaris weg te zenden. Dat zou gebeurd zijn na een aanvaring waarvan het geschreeuw volgens getuigen tot op de gang te horen was.

Nu weet ik niet of Geert zijn voor de toekomst van het kabinet weinig hoopgevende woorden werkelijk gesproken heeft, of dat die ingewijden het citaat uit hun duim hebben gezogen. Maar mocht hij zich inderdaad zo hebben uitgedrukt dan is het wel typerend voor zijn gebrekkige staatkundige inzichten.

Met het kabinet heeft de PVV-leider (behalve dan dat zijn partij het steunt) namelijk niets te maken. Premier is Dick Schoof. Die bepaalt of zijn ploeg blijft zitten dan wel opstapt, tenzij de PVV, de VVD of het NSC er niet langer voor instaat. Maar dan is het nog aan Schoof om het ontslag van zijn regering in te dienen. Natuurlijk kan Wilders inhoudelijk wel voorzetten geven voor beleidskeuzes, maar verder mag hij zich nergens mee bemoeien.

Als dit een normaal kabinet was, tenminste. Maar dat is het niet. Bij normale kabinetten kan de premier door de kiezers worden afgestraft. Het  is daarentegen onmogelijk om Schoof af te straffen, want die is geen lid van een coalitiepartij. Ook niet van een andere partij trouwens.

Wilders schijnt dat – nogmaals: als de quote klopt, maar de uitlating wordt door de NOS bevestigd – uit het oog verloren te zijn. Hij heeft het over zichzelf als degene die de baas is over het kabinetsbeleid. Als de man die geen gevangenen wenst vrij te laten.

Wilders heeft bovendien nog andere opties. Hij zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ik wil niet de verkiezingscampagne starten met het bericht dat ik de btw heb verhoogd. Of dat ik het eigen risico in de zorg niet meteen heb afgeschaft. Of… er zijn diverse mogelijkheden.

Maar de meeste onderwerpen zijn ‘links’. Daar heeft Geert (voormalig VVD-lid tenslotte) niet zoveel mee. Het gros van zijn kiezers wel, vandaar dat hij deze punten heeft opgenomen in zijn partijprogramma en er goede sier mee maakt tijdens tv-debatten.

Maar Wilders geeft liever de schuld aan ‘de buitenlanders’, zeker als ze afkomstig zijn uit moslimlanden. Dat is tenminste ‘unverfroren’ rechts. Er is dan ook één ding waarmee Wilders nóg liever niet zijn verkiezingscampagne zou beginnen dan met het vrijlaten van gevangenen. Dat is: ik heb niet het strengste asielbeleid ooit gevoerd. Maar om dat te voorkomen heeft hij minister Marjolein Faber, zijn grote lieveling.