De VVD maakt onderdeel uit van de regeringscoalitie, zij het met steeds meer tegenzin. Het voor de hand liggende alternatief, een kabinet onder leiding van Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), is in liberale ogen ook niet alles. Maar van de huidige regering wil de VVD zo snel mogelijk af. Toch?

Er zijn vele onderwerpen om te breken, maar een prachtige mogelijkheid doet zich voor rond de omstreden pensioenkwestie. Het voornemen is om de pensioenfondsen over drie jaar te verplichten over te stappen op een nieuw stelsel. Dat moet de hoogte van de pensioenen afhankelijker maken van de beleggingen op de financiële markten, zodat ze wat makkelijker verhoogd (of verlaagd) kunnen worden.

Het besluit over de toekomst van de pensioenen, genomen in de vorige kabinetsperiode, kwam er niet in een vloek of een zucht. Een jarenlang overleg met de sociale partners ging eraan vooraf. Uiteindelijk verklaarden zij zich akkoord. Ook de discussie in de Tweede, en daarna de Eerste Kamer was bepaald geen fluitje van een cent.

Tot de felste tegenstanders hoorde Pieter Omtzigt, toen nog onafhankelijk Kamerlid. Ook andere partijen waren overigens tegen, maar uiteindelijk wonnen de voorstanders van de wijzigingen.

Alleen: daarna viel het kabinet en kwam er een nieuw. Omtzigt had intussen het Nieuw Sociaal Contract (NSC) opgericht en zon op maatregelen om gepensioneerden toch het laatste woord te gunnen. Een van zijn Kamerleden, Agnes Joseph, diende in januari een plan in voor een referendum. Deelnemers aan een pensioenfonds zouden daarin moeten aangeven of hun fonds moest overstappen op het nieuwe stelsel.

Het plan werd gekraakt door de Raad van State. Die wees er onder meer op dat door het referendum pensioenfondsen twee stelsels naast elkaar zouden moeten hanteren. Ondoordacht, volgens het hoogste adviesorgaan van de regering. Kortom: de raad adviseerde het NSC om het plan niet in te dienen.

Maar dat was buiten Joseph, en op de achtergrond ongetwijfeld Omtzigt, gerekend. Het NSC heeft steun van Henk Vermeer van de BBB en sinds gisteren ook van Geert Wilders, zoals bekend leider van de PVV. Die twitterde (wat anders?) een aangepast voornemen van Joseph aan een meerderheid te willen helpen.

Joseph heeft namelijk haar plan veranderd. Het verplichte referendum is eruit gehaald, maar de pensioendeelnemers moeten wel bezwaar kunnen maken. Individueel.

Zelf vermag ik niet in te zien wat er nu wezenlijk is gewijzigd aan de oorspronkelijke bedoelingen van het NSC, maar vooruit. Kamerleden hebben het recht hun ideeën, hoe ondoordacht ook, naar voren te brengen.

Het vervelende voor Joseph en iedereen die haar bijvalt is, dat er ook voor dit gewijzigde plan onvoldoende parlementaire steun bestaat. Afgezien van de drie regeringspartijen en vermoedelijk enkele kleintjes is iedereen tegen. De VVD, die ook deel uitmaakte van het vorige kabinet en de pensioenhervorming aan draagvlak hielp, al helemaal. ‘Heel onverstandig’, noemde woordvoerder Thierry Aartsen de ideeën van Joseph.

En mochten die het op wonderbaarlijke wijze toch halen, dan is er altijd nog de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Maar het zou de VVD goed staan als ze dit punt zou aangrijpen om te breken met het kabinet. Met coalitiepartners die een ‘heel onverstandig’ beleid willen voeren wil zij toch niets te maken hebben?

Helaas zal de partij van Dilan Yesligöz wel anders beslissen. Waardoor er aan deze regering nooit een voortijdig einde komt. Tenzij Wilders er zelf ‘de stekker uittrekt’ uiteraard. Misschien moeten we daar dan maar op hopen.