De Partij voor de Dieren is een sektarisch clubje waarvoor ik geen enkele sympathie koester. Van mensen die die wel hebben snap ik niets.

Niettemin denk ik dat de PvdD bij de komende Kamerverkiezingen wel eens hoge ogen kan gaan gooien. De partij heeft nu al zes zetels, wat ik een onbegrijpelijk groot aantal vind. Maar volgens de polls gaat ze in november ook nog eens flink winnen. In de Peilingwijzer staat de PvdD op 7 tot 10 zetels. Dat is ontstellend veel, maar er kan nog heel wat bijkomen. Voorwaarde is wel dat Esther Ouwehand haar conflict met het partijbestuur wint.  Verliest ze het (wat ik me nauwelijks kan voorstellen) dan zie ik het somber in voor de partij.

Wat is er aan de hand? Het partijbestuur droeg Esther een paar weken terug enthousiast voor als lijsttrekker. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Ouwehand zou met Noord-Koreaanse cijfers door de leden worden gekozen.

Maar gisteren trok de leiding van de dierenvrienden haar eerdere besluit weer in. Het wilde helemaal niet dat Esther lijsttrekker zou worden. Die had zich namelijk schuldig gemaakt aan ‘integriteitsschendingen’. Jazeker, die brave Ouwehand had iets op haar kerfstok. Wat precies, dat kwam je niet te weten. Iets smerigs, was de suggestie. Maar het was in elk geval ernstig genoeg om haar niet langer de nummer 1-positie van de PvdD te gunnen.

De werkelijkheid, zo is inmiddels gebleken, is een heel andere. Ouwehand had het bestuur onlangs een brief gestuurd waarin ze het van van alles en nog wat beschuldigde. Ze verweet het dierenbestuur onder meer onprofessioneel en ondemocratisch gedrag. Ze beklaagde zich dat ze het slachtoffer was van ‘kwaadspreken en liegen’. En ze riep het bestuur in nauwelijks bedekte termen op af te treden.

Dat dat niet gebeurt, kan ik me nauwelijks voorstellen. Diverse PvdD-Kamerleden hebben het bestuur inmiddels verweten dat het ‘politieke spelletjes’ speelt. Ze stellen zich vierkant achter Ouwehand op. De aantijgingen tegen haar zouden een ‘gotspe’ zijn. Tal van sympathisanten van de partij doen er via de sociale media nog een schepje bovenop. Enzovoort.

Het resultaat zal niet lang op zich laten wachten. Het bestuur treedt af, met het schaamrood op de kaken. Ouwehand triomfeert. De Partij voor de Dieren wint enorm aan sympathie. Want wat wil je nog meer in verkiezingstijd dan zo’n prachtig conflict met een stel bureaucratische en kwaadaardige baasjes? Ook kiesgerechtigden die eigenlijk helemaal niet van plan waren op dit genootschap te stemmen, zullen gaan twijfelen. Om tenslotte toch maar het vakje voor de PvdD rood te kleuren. Die partij zal 13, 14 zetels halen.

Die winst gaat niet ten koste van VVD, BBB of soortgelijke partijen. Die gaat vermoedelijk vooral ten koste van PvdA-GroenLinks en D66. De PvdD zal straks, onder leiding van Esther Ouwehand, in de Kamer plaatsnemen. Waar de fractie, bestaande uit verwarde geesten, de gebruikelijke onzin zal blijven uitkramen.

Misschien is de PvdD straks wat minder erg dan vroeger onder Marianne Thieme. Maar erg blijft ze.